pixel

Баумит МултиРенова – за нов живот на фасадите

Baumit

Преди доста години стартира държавна програма, наречена „Красива България“. Тогава много от сградите се реновираха с материали Баумит.  Как беше в началото? Очукваха се подкожушените участъци и се изкърпваха със стандартен хастар. Отгоре всичко се шпакловаше с Баумит ПутцШпахтел, на отделни участъци армиран със стъклотекстилна мрежа. Като крайно покритие се прилагаше боята СиликатКолор или СиликонКолор. Така бяха реновирани фасадите на много знакови сгради – Народното събрание, Художествената академия, Факултета по фармация в София,  почти цялата улица Александровска в Русе и доста обекти в градовете Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас и др.

Днес продуктът ПутцШпахтел е с нова подобрена формула и се носи името Баумит МултиРенова. Той представлява тънкослойна мазилка и шпакловка в едно на варо-циментова основа, подходящ е за вътрешно и външно приложение. Продуктът съдържа добавки за подобряване на сцеплението и може да се преработва ръчно и машинно.

Баумит МултиРенова има разнообразни приложения, което личи и от името му:
– Подходящ е като изравнителен слой върху грапава и неравна варо-циментова, санираща или топлоизолационна мазилка, преди нанасяне на структурни мазилки или бои;
– Може да се нанася върху бетонни повърхности;
– Може да се армира със стъклотекстилна мрежа Баумит СтарТекс;
– Може да се прилага и при стенно отопление;
– Особено подходящ е за нанасяне като финишен слой върху всички Баумит ръчни и машинни варо-циментови мазилки – MPI 25, Примо 2, Пума. Нанасянето става в същия или най-късно на следващия ден, след като хастарният слой е набрал достатъчна якост.

Предварително внимаваме за качеството на основата. Тя трябва да бъде чиста, суха, да не е замръзнала, обезпрашена, да не е водоотблъскваща, да няма изсолявания, да е с необходимата носимоспособност и без ронещи се частици. Бетонови части и/или добре изсъхнали хастарни варо-циментови ръчни и/или машинни мазилки се грундират предварително с неразреден Баумит Грунд. Грундът съхне 15-20 мин.

BaumitКак се смесва? Баумит МултиРенова се изсипва и разбърква в кофа с питейна вода посредством бавнооборотен строителен миксер. Оставя се да престои около 5 минути и още веднъж се разбърква. Смесването може да се извършва и в смесител с непрекъснато действие. За по-големи обекти Баумит МултиРенова може да се нанася с всички мазилкополагащи машини – PFT, Putzmeister, m-tec и др.

Кои са оптималните условия за преработка? Температурата на въздуха, материала и основата при полагането и в процеса на съхнене трябва да бъде над +5°С.

Как се преработва? Най-добра визия на Баумит МултиРенова се получава когато нанасянето се извърши на две ръце. Първият слой се нанася с метална маламашка. Изчаква се леко да дръпне. Прави се пръстова проба, при която материалът на стената не трябва да лепне. Нанася се вторият слой, който се изпердашва с мокра маламашка с микропореста гъба.

Baumit

 При необходимост стената се омокря с вода, посредством пулверизатор. Винаги се работи от ръб до ръб, без прекъсване, а при външно полагане откъм сенчестата страна на сградата. Положен по този начин Баумит МултиРенова дава перфектна рустикална визия , готов за полагане на крайни покрития.

Как да завършим стената? Като крайни покрития върху Баумит МултиРенова могат да се нанесат всички видове Баумит пастобразни мазилки и Баумит бои, както екстериорни така и интериорни. Преди това шпакловката трябва да съхне поне 5 дни, за да се осигури добро сцепление с мазилките, съответно да не избият петна по повърхността на боите.

Може да харесате още...

Izolacii.eu