Betonimage® от Ardex в Историческия музей в Петрич

Ardex

Новият дом на Историческия музей в Петрич имплементира променената му концепция за развитие и позициониране в средите на културните институции, ангажирани с опазване на културното ни наследство. Съвременни архитектурни решения, смели дизайнерски предложения, иновативни технологии и обещание за нови и различни изживявания за посетителите – това ще бъде търсения облик на общинския Исторически музей в Петрич.

Една от малкото у нас проектирани и изпълнени сгради с предназначение и  функционалност за музей е именно реконструираната сграда, в която ще се помещават експозициите на Исторически музей Петрич. Общата разгъната застроена площ е 1850кв.м. Предвиждат се до 150 посетители едновременно. Строителството на сградата е завършило в края на 2020г. Към момента продължава работата по експозиционния план на музея. Предвидени са дизайнерски решения, оформление на пространството и начин за експониране, които да подчертаят идентичността на музея.

Още в самото начало е предвидено новия облик на музея да синхронизира на посланията, отправени към посетителите. Архитектурното решение в индустриален стил за конструкция, изпълнена с видим бетон, ясно очертани конструктивни елементи и видими инсталации, ярко контрастира и подчертава акцента върху експозиции с изключително ценни и редки артефакти, които посетителят ще може да види. Съвременни строителни технологии и внедряването на строителни материали от ново поколение, предоставени от Ardex, допринесоха за постигане на художествения ефект на фасадата на сградата.

Ardex B 10 е фина шпакловка за изравняване на стени и тавани с уникален дизайн  на бетон. С нея се заглаждат, коригират и шпакловат бетонови повърхности, запълват се фини пукнатини и пори. С Ardex B 10 се извършва финишно шпакловане след козметика на бетона с дебелина на слоя от 0 до 3 мм. Изключителната устойчивост позволява както вътрешно, така и външно приложение. Подходящи комбинации с Ardex F 3 и Ardex А 46.

Ardex

Ardex

Използвана е и Ardex A 46 сива циментова шпакловка, подходяща за запълване на дупки, бързо изглаждане на неравности и изравняване на хоризонтални и вертикални бетонови повърхности, стълбищни стъпала и площадки.

Ardex

За импрегнирането е използван Lithofin Fleckstop W – специален водоразтворим импрегнатор, който намалява  хигроскопичността, предотвратява проникването на вода, масла и мазнини и образуването на петна. Той прониква в порите на повърхността и веднага образува в капилярите много тънък невидим филм. Lithofin Fleckstop W служи за поддръжка на чувствителни на петна повърхности като подови настилки в кухни и трапезарии, както  и маси, работни плотове и др. Повърхностите могат да бъдат полирани, фино шлифовани или груби.

Фасадната пластика е спокойна от редуващи се бетонни плоскости – композитни стени от бетон, топлоизолация, бетон, разминати със 70см, като вътрешните повърхности са патенирани в по-тъмен тон, а външните подчертават естествения цвят на бетона. Търсения ефект за по-голяма пластичност на композицията е постигнат.

Синхронизирайки се с обкръжаващата среда като визия и общуване на форми и обеми, новата сграда на музея ще допълни и допринесе за развитието на новообособената централна градска зона в Петрич, като замислено място за рекреация, отдих и култура. Цялостния облик и въздействие на зоната ще дадат своето отражение в подобряването качеството на живот на хората и ще радват гостите и посетителите на града.

Ardex

Betonimage® е иновативен дизайн и първокласно качество от Ardex.

Може да харесате още...