pixel

Да строим сами с газобетон

gazobeton

Газобетонът се нарежда на трето място в скалата на най-популярните строителни материали след тухлите и пясъчно-варовите тухли. Допълнителен плюс – с него се работи много лесно.

Газобетонът едва ли има нещо общо с конвенционалния бетон. Строителният материал е по-подобен на пясъчно-варови тухли, тъй като и двата материала са закалени с пара по време на производството. Газобетонът се смесва от естествените суровини пясък, вар, цимент, вода и алуминиев прах. След втвърдяване полустегналите сурови блокове се нарязват прецизно и се втвърдяват под пара при 200°C.

Леки камъни за всички поводи

Тухлите (така наречените плоски блокове) и сглобяемите компоненти са направени от газобетон. Благодарение на ниското си тегло, плоските блокове са особено лесни за обработка на строителната площадка. В допълнение, газобетонът може лесно да бъде нарязан до всяка възможна форма, поради което може да се използва и в креативен интериорен дизайн. При полагане трябва  само да се замаже фугата на леглото. Вертикалната челна връзка остава „суха“, т.е. без хоросан.

При индивидуалното строителство има цели къщи, изработени само от газобетон. Стоителният комплект включва наред с плоските блокове, използвани за изграждане на мазе, външни и вътрешни стени, и компоненти с точни рамери за тавана и покрива, U-образни тухли, греди за врати и прозорци или кутии с ролетни щори. В някои случаи производителите предлагат и обучение и практически инструкции на място.

Вградена топлоизолация

Безброй малки въздушни мехурчета са затворени в газобетона. Те гарантират, че материалът има  ниска топлопроводимост. Следователно не е необходима допълнителна изолация за стените от газобетон. Материалът също не е запалим. И от екологична гледна точка този строителен материал се представя добре: Състои се изцяло от естествени суровини и за производството и строителството се изисква сравнително малко енергия.

Недостатък при строеж на многофамилни къщи са умерените шумоизолационни стойности на газобетона. Освен това стените изработени от газобетон трябва да бъдат защитени от атмосферните влияния чрез измазване или с клинкер плочки. С външна дебелина на мазилката около 15 mm, всички изисквания са изпълнени, според производителите на газобетон.

За вътрешната мазилка е достатъчна дебелина от 3 до 8 мм, в зависимост от газобетона. Плоските повърхности на всички стени, изработени от газобетонни продукти, позволяват използването на готова тънка мазилка както отвън, така и отвътре.

Може да харесате още...