pixel

Дадоха 3,3 млн. лв. за ремонта на Драматичния театър в Пловдив

Plovdiv

Министерският съвет пренасочи 4.185 млн. лв. към Министерството на културата за областта на опазване на движимото и недвижимо културно наследство.

Средствата са предназначени за разплащане на окончателното завършване на ремонта на сградата и залата на Драматичен театър „Н. Масалитинов“ в Пловдив и за консервация и реставрация на Голямата базилика в археологическия резерват „Ранносредновековен град Плиска“.

За нея са предназначени 770 хиляди лева. Огънят в най-стария театър у нас пламна на 22 август 2014 година и веднага след първоначалния шок от трагедията се чуха много обещания, включително и от Министерството на културата, че ще се реагира бързо и адекватно.

Театралите обаче чакаха близо година и половина. Директорът на театъра Кръстьо Кръстев припомни, че за да се стигне до настоящото решение, се е минало през много етапи. Едно от най-важните е изваждане на разрешение да се направят проекти и планове, защото се оказва, че театърът няма.

Първоначално сумата, необходима за ремонта, бе определена на 1.5 милиона лева. Впоследствие обаче се оказа, че трябва да се поправят не само засегнатите от пожара пространства и съоръжения, а да се извърши цялостен ремонт. И така проектът за пълното обновяване на театъра „набъбна“ до близо 4 милиона лева. Реалната обществена поръчка, която е обявена е за 3.5 млн.лв без ДДС.

Ремонтът трябва да приключи до края на май.

dir.bg

 

Може да харесате още...