pixel

“Еко-град” в Тянжин – образец за устойчивост

Нов град, проектиран за 350 000 жители се изгражда от нулата в Bohai Bay, Китай. Той се издига насред усвоени солници и замърсени плитчини. Амбициозният проект се реализира като сътрудничество между правителствата на Сингапур и Китай с основната цел да стане град-образец за устойчивост.

С построена почти една трета от този нов “Еко-град” на Тянжин и реално завършване на проекта през 2020 г. на международно признатите Steven Holl Architects е поръчано да проектират първите две сгради в културния район на града: Tianjin Ecocity Ecology и Planning Museums. Подобно на китайските “Bau Gua” или “Ин и Ян”, тези форми са в противоположни взаимоотношения, като Музеят по Екология е ”положителният” комплимент спрямо „отрицателния” – пространството на Planning Museum.

Всеки музей ще има разгъната застроена площ от 20 000 квадратни метра със зона за обслужване/сервизна зона, която ги свързва, с което общата застроена площ ще достигне до 60 000 квадратни метра. Високоскоростен трамвай движещ се между тези два музея се свързва с централния бизнес район на Eco-City.

Както е описано от Steven Holl Architects, “Музеят по Екология се организира в три “екологии” – на Земята отнесена към Земята, Земята към човека и Земята към космоса. Посетителят тръгва от ориентиранационно пространство до ресторант и магазин на приземното ниво. Изложенията World Ecology започват като поредица, която се придвижва нагоре към Еко-технологията на ниво 2 и 3. Ниво 4, 5 и 6 са отворени офиси с изглед към помещенията отдолу. Четири външни зелени покривни тераси се отварят от ниво 2 с живописни експонати променящи се със сезоните.

“Planning Museum, влиза директно от общия обществен площад, определен от двете сгради, и се отваря, във въвеждаща площ за временни изложби. Голяма изложба на Градския Модел (на Еко-град) е последвана от зона за теория и практика. Цифрови прожекции ще улеснят потенциала за актуализиране и подобряване на информацията. Експонатите от сферата на транспорта и промишлеността следват на ниво 2 с ескалатори, водещи до интерактивна секция и 3D кино на ниво 3. На ниво 3 има и ресторант с изглед към морето. Ескалатори водят до ниво 5 с изложби в сферата на Зелената архитектура, ландшафта и водните ресурси. Това широко, осветено от небето най-високо ниво има достъп до зелената на покрива.”

arhitektura.bg

Може да харесате още...

Izolacii.eu