pixel

MVRDV завърши централата на банка DNB в Осло

Централната сграда в новия банков център на DNB, разработен от Oslo S Utvikling (OSU), е завършена. Архитектите от MVRDV проектираха основната сграда, която има 17 уникални етажа и разгъната застроена площ от 36 500 кв.м. Пикселизираните обеми са изградени на основата на дребни работни единици, които се адаптират към различните влияния на градската среда и съчетават ефективна и гъвкава вътрешна организация с разнообразие от специфични общи помещения, като главно лоби при входа, прозрачен търговски етаж, защитено обществено преминаване с уважение към урбанистичните гледни и тераси за общо ползване с изглед към фиорда на юг. Стъклено-тухления екстериор на сградата изразява прозрачността и стабилността на DNB като модерна финансова институция.
Изграждането на новия централен комплекс е стратегическа операция, концентрираща доскоро разпръснатите из Осло офиси на DNB на едно място, като това цели постигането на синергия и ясна идентичност. Целта е била да се преведе социалния и демократичния характер на организацията в сграда с отлични условия за работа и пространствени качества, които биха стимулирали ефективност, идентичност и сътрудничество.
Дизайнът се основава на идеята за идеалната работна група на банката, един пиксел от 6х6 метра, чиято гъвкавост позволява адаптиране към динамичния характер на организацията. Освен над 2 000 гъвкави работни пространства сградата предлага панорамна столова с 140 места на най-високо ниво, ВИП салон с изглед към фиорда, заседателна зала, в сърцето на DNB има и търговска зала с 250 работни станции, както и главен вход с рецепция и достъп до пасажа, който се свързва двата съседни обема. Колективните пространства са свързани със зашеметяващ непрекъснат вътрешен път от обществени тераси, като всички са изпълнени като стъклени пиксели, насърчаващи неформални срещи и комуникация между служителите.
Този път криволичи от рецепцията нагоре през сградата, като така свързва всички седемнадесет офисни нива с общите части. Поредица от дървени стълби и мостове позволяват на служителите да преминават от едно на друго ниво и дори да стигнат до столовата, от едната страна на сградата и да отидат надолу от другата и страна. По протежението на маршрута са поместени и общите зони на офисните нива, които са с домашен облик с поредица от килери, неформални зони за срещи, читални, кътове за почивка и камини. Маршрутът дава достъп до различни външни тераси и покривни градини. Всички тези колективни пространства предлагат гледка към околностите и прозрачност отвън. Пътят е естествено вентилиран и е облечен с висококачествено стъкло, отговарящо на тежките условия на студената норвежка зима.
Общите офис етажи са подпряни и вдлъбнати на различни места в отговор на градската среда, като така са създадени общи закрити и открити площи и отлични условия за максимално използване на дневна светлина. На нивото на улицата обема на сградата се отваря, давайки пространство за защитени входни зони и осигурявайки преминаване между Централната гара на Осло и фиорда. Пикселизираният дизайн позволява този конкретен отговор, като същевременно е високо ефективен и гъвкав.
Конструкцията на сградата е изпълнена като стоманена рамка, облечена в тухлена обвивка, която покрива всички тераси, стени и тавани. Това обличане на сградата с тухла отговаря на норвежките стандартни за придаване на човешки мащаб на сградите. Постройката изглежда като скала и има силен силует.

arhitektura.bg

Може да харесате още...