pixel

Екологични шумозащитни бариери: с глина срещу шума

TU Wien

Шумозащитните прегради от глина са екологична и евтина алтернатива на конвенционалните шумозащитни прегради. Това е резултатът от изследователски проект на екип от университета за приложни науки Санкт Пьолтен и Виенския технологичен университет, който се фокусира върху използването на глина за шумозащитни бариери.

За целите на проучването екипът изследва до каква степен и колко добре различните техники за изграждане със земна маса са подходящи за шумозащитни прегради в железопътния транспорт.

За да направят това, учените разработиха съответните прототипи и обърнаха внимание на ефективността на производствения процес.

Пръстта, изкопана от строителството на железопътна линия, е използвана например директно за изграждане на шумозащитни бариери. Това има за цел да намали транспортните маршрути, да запази ресурсите и да спомогне за спестяване на енергия и емисии.

Според съобщението за пресата глината е подходяща като алтернативен строителен материал за шумозащитни прегради от техническа, железопътна и правна гледна точка.

“По структурни причини шумозащитните конструкции ще бъдат значително по-широки и по-тежки от досегашните системи, но все пак ще могат да се вместят в стандартното напречно сечение на коловоза”, обяснява Хирут Гросбергер, ръководител на проекта в Института за интегрирани изследвания на мобилността “Карл Ритер фон Гега” към университета в Санкт Пьолтен. “В допълнение към ползите за околната среда, благодарение на дългия си експлоатационен живот те могат да се използват по-рентабилно от конвенционалните шумозащитни прегради.”

Въпреки това вероятно ще мине известно време, преди глинените шумозащитни бариери да бъдат използвани в практиката. Според съобщението за пресата все още е необходима допълнителна изследователска работа. По-специално, не е неизвестно поведението на конструкцията при продължително динамично натоварване в реална експлоатация. За да се изясни това, екипът препоръчва изграждането на прототипи по железопътните линии.

Снимка: Wolbert Marten / TU Wien

Може да харесате още...

Izolacii.eu