pixel

Експандираният полистирол EPS – шампион при изолацията на плоски покриви

eps

В проучване, проведено от института Ifeu и асоциация Naturplus за холистичната оценка на изолационните материали, материалът EPS се оказа „най-изгодният“. Той се използва успешно в областта на плоския покрив от десетилетия.

Експандираният полистирол (EPS) отстоява качеството на изолация при плоски покриви вече повече от 60 години. Със своята особено финопореста и затворена клетъчна структура, твърдата пяна EPS предлага постоянна ниска топлопроводимост. EPS се състои на 98% от естествения клетъчен газ „въздух“. Това гарантира, за разлика от сравними изолационни материали, трайна изолация през целия жизнен цикъл. За разлика от други изолационни материали, влагата няма почти никакво влияние върху свойствата на материала. Материалната здравина е константна през целия експлоатационен живот.

EPS също е лесен за обработка и енергийно ефективен. Устойчив е на налягане, еластичен е и подходящ в почти всяка ситуация при изолация с плосък покрив. Поради тези причини с EPS могат да бъдат планирани и внедрени индивидуални и икономични решения за всяка конструкция с плосък покрив.

Освен това никой друг конвенционален изолационен материал не е толкова ефективен и екологичен едновременно. В тези компоненти, в които могат да се използват само изолационни плочи, EPS се представя най-добре.

eps

Авторите на изследването подчертават особено устойчивостта на EPS на практика. Връщането на чисти отпадъци от строителни обекти се извършва успешно в продължение на повече от 30 години от всички производители на EPS.

Получените продукти от неговото рециклиране са:
– мазилка, разхлабена насипна топлоизолация в зидария с две черупки;
– агрегат за лек бетон/замазка;
– 100% рециклирани панели за защита на стените на основата и отводняване;
– рециклирани перли като пълнеж.

По-специално, когато рециклирате EPS отпадъци от мерки за разрушаване или демонтаж, изолационният материал има уникална търговска точка. Индустриалният завод, открит през юни 2021 г. като част от проекта PolyStyreneLoop, позволява затворено управление на рециклирането на EPS. Използваната технология се основава на процеса CreaSolv, с който основният материал полистирол може да бъде възстановен от стари и нови отпадъци от EPS. В същото време в този процес огнезащитният агент, съдържащ се в строителния EPS, се разгражда на безвредни отделни вещества, които след това могат да бъдат използвани отново.

Използвайки вградена сензорна технология, изолационният панел за плосък покрив EPS може да открие течове в уплътнението на ранен етап. Сензорът, вграден в изолационната плоча, открива застояла вода и влага. Благодарение на технологията за предаване на данни на вградения чип в сензора, сигналът може да се приема през всички покривни слоеве. Това позволява лесно да се провери плоския покрив. При ходене по покрива скенер чете данните от сензорите; това се изпраща към смартфон чрез Bluetooth, благодарение на специално приложение. По този начин експлоатационният живот на плоския покрив може да бъде контролиран и удължен.

Може да харесате още...

Izolacii.eu