pixel

Дренаж съхранява исторически стълбища в Берлин

Gutjahr

Hufeisensiedlung Britz е един от първите социални жилищни квартали, построени в Берлин от 1925 до 1933 г. За своята новаторска архитектурна концепция той беше включен в списъка на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство през 2008 г. Ансамбълът включва и стълбище във външната зона на селището. Цели 90 години след изграждането на стълбите, стъпаловидният дренаж на Gutjahr осигурява надеждно отводняване.

Gutjahr

Hufeisensiedlung в Берлин-Бриц – кръстен на подковообразното ядро ​​на селището – се счита за един от първите проекти за социални жилища и все още е изключителен пример за модерно градско развитие и прогресивна „нова сграда“ след Първата световна война. Селището е обект на ЮНЕСКО за световно наследство от 2008 г.

Като част от мащабно обновяване на външните площи с „подковото езерце“ и околните зелени площи трябваше да се осигури надеждно отводняване. Стълбите също трябваше да бъдат подновени. Преди ремонтните дейности да започнат през пролетта на 2012 г., те бяха до голяма степен неизползваеми. Стесненото стълбище с ширина около 15-20 метра се състои от 24 стъпала с две междинни площадки и формира достъпа до езерото в отворения край на „подковата“. При обновяването на градините трябваше да се вземат предвид както изискванията за опазване на природата, така и за опазване на паметниците.

Gutjahr

Новото покритие на стълбището – специално моделирана клинкерна тухла със специални размери – трябваше да бъде положено върху старото стълбище. В същото време не беше позволено да се променя оригиналният характер на обекта на световното наследство. Освен всичко друго се изискваше ниска височина на монтаж.

Предизвикателството беше да се осигури надежден дренаж въпреки ниската строителна височина и да се защити настилката от клинкер от застояването на вода. Поради тежката първоначална ситуация строителната компания Baudenkmalpflege Prenzlau се свърза директно с Gutjahr. Заедно с клиента експертите от Gutjahr и строителната компания решиха да използват пасивната система за капилярен дренаж AquaDrain SD. Те бяха на мнение, че дренажът само с хоросан не може да предпази от повреди.

Gutjahr

За да се предотврати точно това, беше използван стъпаловиден дренаж AquaDrain SD. Предварително оформените ъглови елементи бяха монтирани на стъпалата. Дренажът трябваше да преминава през двете площадки. Ето защо повърхностният дренаж AquaDrain EK с височина на конструкцията 16 mm на практика отвежда водата. В подножието на стълбите просмукващата вода се събира в чакъл и се източва.

Gutjahr

Предимството: и двата дренажни продукта Gutjahr са специално проектирани за използване с чувствителни към влага покривни материали. Стъпаловидната решетка от неръждаема стомана, която се вкарва в настилката, също създава един вид подсилен ъгъл. Това от своя страна предотвратява разкъсването на фугите, което причинява грозни ивици по стълбите.

Gutjahr

Може да харесате още...