Eкструдиран пенополистирол (XPS) Фибран Еко – къде и как да го използваме?

Eкструдиран пенополистирол (XPS) Фибран Еко.

Разработен след години на проучване и развитие в сътрудничество с известни институти и университети, FIBRAN ECO гарантира оптимално действие и безвреден за околната среда процес на производство.

Материалът има следните места на приложение:
изолация на подове и сутерени
– изолация на фасади
– изолация на плоски покриви
– изолация на стени

Екструдираните полистиренови платна съчетават най-модерните предложения за постигане на абсолютна термоизолация поради уникалната комбинация от техните характеристики:
– много нисък коефициент на топлопроводимост λ
– много ниска водо- и влагоабсорбация
– висока механична устойчивост
– много висока якост на натиск
– абсолютен стабилитет на размерите
– хомогенна плътност на цялата маса
– устойчивост на киселини и основи
– устойчивост на климатични промени
– съвместимост с всички обичайни строителни материали
– лесни за транспортиране, рязане и полагане
– устойчивост на стойностите на тези всички характеристики през времето.

Примери за приложение:

ИЗОЛАЦИЯ НА ПОДОВЕ И СУТЕРЕНИ

Компоненти:
1. Подова настилка
2. Циментова замазка
3. Фолио
4. FIBRAN ECO RF
5. Стоманобетонова плоча
6. Дренаж
7. Стоманобетонов фундамент
8. Хидроизолация
9. Тухлен зид
10. FIBRAN ECO BT
11. Лепило за топлоизолация
12. Дюбел
13. Стъклофибърна мрежа
14. Външна мазилка

Високите якостни показатели на FIBRAN ECO го правят уникално решение за подова изолация. В допълнение затворената клетъчна структура и устойчивостта на влага го правят идеален за изолация на сутерени, където изолационният материал е в директен контакт със земята и водата.

Монтаж на топлоизолационни плоскости ФИБРАН ЕКО RF по подове.

При полагане на FIBRAN ECO RF по подове се използва полимерно лепило за топлоизолации на циментова основа. Върху залепените плоскости се полага армирана циментова замазка около 3 см.

Монтаж на топлоизолационни плоскости FIBRAN ECO RF по външни стени в сутерени.

Залепването на FIBRAN ECO RF по външни стени в сутерени става върху вече направена хидроизолация с помощта на битумен разтвор на водна основа. Ако хидроизолацията е решена чрез водонепропускливи циментови разтвори, материалът може да се залепи към стените и с лепило за топлоизолация. Следва постилане на защитно геотекстилно платно върху топлоизолацията, след което се полагат дренажни тръби и основите се засипват с чакъл, филц и т.н., съгласно проекта.

ВЪНШНА ИЗОЛАЦИЯ НА ФАСАДИ

Компоненти:
1. Бетонна стена
2. FIBRAN ECO BT
3. Лепило за топлоизолация
4. Дюбел
5. Стъклофибърна мрежа
6. Външна мазилка
7. Тухлен зид

Тази система постига термоизолация във формата на непрекъснат слой върху външната повърхност на сградата. Този метод осигурява дълъг живот и отлично действие.

Препоръки:
– облицовките да не се натоварват в следващите 24 часа;
– температурен интервал за работа от +5°С до +35°С;
– да не се работи на открито при силен вятър, директно слънчево огряване и температура под +5°С или прогнозна минусова температура в следващите 24 часа;
– полагането на следващите покрития (полимерни, минерални мазилки и бои) да се извършва след 7-10 дни.

Монтаж на топлоизолационни плоскости FIBRAN ECO BT по стени

Първи етап: закрепване на плочите от екструдиран пенополистирен чрез полимерно лепило за топлоизолация на циментова основа, което се полага равномерно върху задната страна на топлоизолационните плоскости, за да се улесни отвесирането им. В случай, че повърхността на стената е много гладка, лепилото се нанася с гребеновидна шпакла по цялата повърхност на плочите FIBRAN ECO BT. Следва механично закрепване с пластмасови дюбели в пробити отвори през плоскостите и стените.
При неравности по стените лепилото се нанася на топки по листовете, с което се улеснява тяхното напасване и отвесиране при притискането им към стената. Дюбелите се поставят след 24 часа в местата, където има лепило.
Ако долният съществуващ слой е мазилка и тухла, свредлото за пробиване на отворите трябва да е с 1 мм по-тънко от диаметъра на дюбелите. Когато основата е от бетон, се използва свредло с диаметър, равен на диаметъра на дюбела.
За по-добро закрепване на плочите FIBRAN ECO BT е добре те да се поставят така, че фугите между тях да се разминават – тип “тухлена зидария”.

Втори етап: върху така фиксираните плочи FIBRAN ECO BT се полага хастар и шпакловка от лепилото за топлоизолация, армирани със стъклофибърната мрежа.
Стъклофибърната мрежа се полага с притискане, докато хастарът е все още пластичен.
Краищата на отделните ивици мрежа трябва да се припокриват най-малко по 10 см.

Последен етап: полагане на полимерна мазилка. Препоръчва се като завършващ елемент да се поставят и предпазни ъглови профили.

ИЗОЛАЦИЯ НА ПЛОСКИ ПОКРИВИ

Компоненти:
1. Стоманобетонова плоча
2. Лек бетон за наклон
3. Изравнителна замазка
4. Битумен грунд
5. Първи слой хидроизолация
6. Втори слой хидроизолация
7. FIBRAN ECO RF
8. Геотекстил
9. Пластмасови подложки
10. Бетонови плочи
11. Ламаринена обшивка
12. Стоманобетонов елемент
13. Тухлен зид
14. FIBRAN ECO BT
15. Лепило за топлоизолация
16. Дюбел
17. Стъклофибърна мрежа
18. Външна мазилка
19. Пароизолация
20. Фолио
21. Армирана циментова замазка
22. Вароциментов разтвор
23. Мозаечни плочи

Затворената клетъчна структура и съществуващата пресована повърхност правят FIBRAN ECO непроницаем за вода и водни пари, с много ниска топлопроводимост, която остава константа, издръжлив на цикли измръзване – топене, стабилен в размерите и устойчив на якост и натиск. Така получаваме система със защитени водонепропускливи мембрани, лесни за поддържане.

Монтаж на топлоизолационни плоскости FIBRAN ECO RF на покриви.

Обикновен плосък покрив
В този случай първо се поставя топлоизолацията FIBRAN ECO RF чрез залепване с полимерно лепило за топлоизолация на циментова основа. Следва полагане на хидроизолация, която е препоръчително да е двупластова тип битумна хидроизолационна мушама. При условие, че вторият пласт хидроизолация е завършващ, той трябва да бъде задължително с посипка.

Обърнат плосък покрив
При този вариант първо се полага хидроизолацията, след което се полага топлоизолацията FIBRAN ECO RF. Залепването към хидроизолацията може да стане с битумни разтвори на водна основа. Върху топлоизолационните плоскости е препоръчително да се постави армирана циментова замазка със завършващ слой от теракот, гранитогрес и др., съгласно проекта.

ДВОЙНА СТЕНА ТИП САНДВИЧ

Компоненти:
1. Тухлен зид
2. FIBRAN ECO WL
3. Стоманена скоба
4. Външна мазилка

Поставянето на FIBRAN ECO WL в самата стена между двата реда тухли значително подобрява топлоизолационните качества на тези стени. Когато се изолират двойни стени, платната FIBRAN ECO WL трябва да се поставят между двете стени и да се фиксират към вътрешната чрез специални крепежни елементи. Перфектното напасване на платната едно към друго, напасването на подовата и стенна изолация е важно, тъй като, ако са изпълнени правилно, топлинните загуби от циркулацията на въздуха се предотвратяват.

Монтаж на ФИБРАН ЕКО WL в стени тип “сандвич”

Плоскостите се подреждат плътно от вътрешната страна на вече иззиданата стена, след което непосредствено пред нея се изгражда втора стена от блокчета пенобетон или обикновени тухли.
Необходимо е двете зидани стени да се захванат една за друга с метални шишове през топлоизолацията. Шишовете трябва да са поне по един на всеки м² и повече при специални конструктивни изисквания, съгласно проекта.