Станислав Колев: ще продължим да утвърждаваме името на Марисан като производител на качествени строителни смеси и топлоизолационни системи

За втора поредна година русенският производител на сухи строителни смеси и фасадни продукти МАРИСАН постига над 100% ръст на приходите от продажби. Няма съмнение, че с оборот от близо 25 милиона лева за изминалата година фирмата заема челно място сред основните играчи на този пазар в България.
За компанията и нейните търговски марки, за собствената лаборатория и иновациите, за строителния пазар и търговския екип, разговаряме със Станислав Колев – един от собствениците на МАРИСАН.

Кои са най-важните стъпки в развитието на МАРИСАН?

Ние сме компания, която е на пазара от близо 15 години и продължаваме да се развиваме непрекъснато. В началото произвеждахме само сухи строителни смеси с търговска марка ТЕРАФЛЕКС.
През 2003/4 г. изградихме новата си производствена база, където монтирахме напълно автоматизирана и компютъризирана поточна линия за производство. Изключително важна за нас бе 2005 г., защото започнахме производството на ЕРS (експандиран пенополистирен), като закупихме една от най-добрите производствени линии в Европа. Инвестицията ни беше около 10 – 12 пъти по-голяма от направените до момента в България за подобно производство. Това беше и най-важната крачка към създаването на цялостна топлоизолационна система с марката ТЕРМОФЛЕКС.
През 2007 г., освен, че внедрихме система за управление на качеството на продукцията, създадохме и една от най-добре оборудваните лаборатории в България в нашия сектор. Миналата година бе знакова за МАРИСАН. Получихме Знак за качество от БАИС и компанията ни влезе в класацията на БТПП ТОП 100 на фирмите с най-голям ръст на приходите.
В края на миналата година получихме и поредната добра оценка за работата си. Нашата топлоизолационна система ТЕРМОФЛЕКС единствена в България успя да покрие техническите изисквания за коефициент на топлоизолиране по пилотния проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ПРООН „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” и затова бе одобрена сред останалите системи в страната.

Каква е маркетинговата стратегия на фирмата и кои са основните цели, които сте си поставили за 2008 година? Да очакваме ли нови продукти?

Без да навлизам в подробности за маркетинговата ни стратегия ще кажа само, че е свързана с разширяване пазарните позиции на продуктите на МАРИСАН както в България, така и извън страната.
Нашата основна цел и през настоящата година ще бъде такава, каквато е била и досега – утвърждаване името на МАРИСАН като производител на качествени строителни смеси и топлоизолационни системи.
Водени от желанието си да отговорим на все по-високите изисквания на клиентите, всяка година създаваме от два до три продукта. И през 2008 г. няма да направим изключение и ще пуснем няколко иновативни продукта на българския пазар за сухи строителни смеси и топлоизолационни системи.

В началото на миналата година фирмата откри собствена изпитателна лаборатория? Разкажете ми за лабораторията. Какви инвестиции ви бяха нужни за нея?

Инвестирахме над 100 хил. евро в лабораторията, която отговаря на всички европейски стандарти и е една от най-модерните в България. Тя ни дава самочувствие да създаваме нови продукти, както и да повишаваме ефективността на настоящите. Тази лаборатория ни позволява да знаем истината за нашите продукти и за тези на конкуренцията.

В едно интервю казвате, че имате намерение да направите класификация и оценка на всички продукти на строителния пазар. Това е доста амбициозна задача – защо си я поставихте и как ще я осъществите?

След като акредитираме лабораторията си по необходимите европейски стандарти, ще можем да правим изследвания на всички продукти, които се продават в търговската мрежа. Целта е да бъдем полезни на потребителите и те да знаят какво точно получават, когато купуват даден продукт, бил той произведен от световноизвестна фирма или от българска.
Точно тази обективна оценка ще помогне на клиентите да правят правилния избор и да не робуват на предразсъдъци от рода дали продуктът е произведен в европейска или българска компания.

Кои са основните партньори на фирмата?

МАРИСАН работи с всички сериозни търговски организации в България. Можем да се похвалим с изключително добра съвместна дейност с много складове, фирми за строителни материали, инвеститори и строителни компании на територията на цялата страна, а от началото на 2007 г. и в Румъния.

Как виждате развитието на строителния пазар в региона? Може ли да кажем, че и тук, както в останалите части на България, има бум в строителството? Как се позиционира, според Вас, МАРИСАН на пазара – регионалния и в страната?

Да, строителният бум е факт и в нашия регион. И най-вероятно той ще продължи и е възможно да надмине други големи градове в страната, заради благоприятното географско положение на Русе след отварянето на границата.
Като фирма с близо 15-годишна традиция сме добре познати не само на русенския пазар на сухи строителни смеси и фасадни продукти, а и в цяла България и можем да се похвалим със стабилни пазарни позиции.
Търговският ни отдел е млад и изключително мотивиран. Задачите пред него са амбициозни и смятаме, че те ще бъдат реализирани през следващите няколко години.
Ако трябва да бъдем по–точни, към момента седемте бранда на МАРИСАН, сред които серията лепила за плочки ТЕРАФЛЕКС и топлоизолационната ни система ТЕРМОФЛЕКС, формират около 20% от българския пазар в областта на сухи строителни смеси и топлоизолации.

Какви са финансовите резултати на фирмата спрямо миналата година и каква е Вашата равносметка?

На този въпрос няма как да ви отговоря по друг начин освен с цифри. За 2006 г. оборотът от продажба на сухи строителни смеси и топлоизолации бе 12 498 млн. лв., което е ръст от 115% спрямо 2005 г. и ни отреди място сред първите 100 фирми в България по ръст на приходите. През 2007 г. отново постигнахме ръст от над 100%, като окончателните резултати ще бъдат ясни малко по-късно. Но сме твърдо убедени, че с оборота ни от около 25 млн. лв. през миналата година ще заемем челна позиция в класацията ТОП 100 на българските фирми по ръст на приходите.