Термоизолирате жилището си, без да хвърляте пари на вятъра

Уважаеми читатели,

Аз съм Борис Радулов. От 4 години работя във „ФИБРАН БЪЛГАРИЯ” АД. Дружеството е водещо в областта на търговията с изолационни материали – основно FIBRAN eco – и през 2004 г. ще започне производството на този материал в България. Написах тази статия с цел да помогна на всички, които тепърва ще изолират жилищата си. Най-важното, което искам да ви кажа е как не трябва да се полага термоизолация.

С тази статия искам да стигна до крайните потребители, които дават парите си с надеждата, че това са инвестиции, които се възвръщат бързо. За да се случи горното, обаче, трябва да сте сигурни, че човекът, който ви продава термоизолационните материали или ви предлага полагане на термоизолация, не е ръководен единствено и само от целта да ви вземе парите.

Наистина ще засегна само основни правила при термоизолирането, които 80 % ще ви гарантират ефективност и оправдана инвестиция.

Какво целим с термоизолирането?
1.Да спестим пари
2.Да ни е топло през зимата и хладно през лятото с най-малко разходи
3.Да елиминираме появата на мухъл и плесен по стените

Има и други прчини, но основоните са тези.

След като сте избрали вида и марката термоизолация, трябва да сте убедени, че ви е препоръчана оптималната дебелина, имайки предвид основно вида на стените, които изолирате – бетон, тухла, газобетон и т.н.

Запомнете, че термоизолация без лепило или без дюбели не се поставя, шпакловката преди финишното покритие задължително се армира с алкалоустойчива стъклофибърна мрежа и не се използват лепила за плочки.

Поставянето на дюбели и лепило гарантира здраво и сигурно захващане на термоизолацията, а алкалоустойчивата стъклофибърна мрежа служи за армиране на шпакловката, предпазване от пукнатини, съответно влизане на вода, замръзване през зимата и компрометиране на термоизолацията (намаляване или пълна загуба на ефект) и компрометиране на фасадата от архитектурна гледна точка.

Трябва да се знае, че добрите лепила за термоизолационни системи не са по-скъпи от тези за плочки, защото са на мода, а защото съдържат фибри за обемно армиране (не изключва полагането на алкалоустойчива стъклофибърна мрежа), добавки за еластичност и водоотблъскващи, както и противозамръзващи такива.

След като се убедите, че имате всички необходими материали за термоизолация, трябва да знаете следното:
1.Не оставайте термомостове. Винаги застъпвайте етажите над и под вас с 40-50 см.
2.Не оставяйте неизолирани тераси (греди, колони и др.)

Ако спазите горните две условия, няма да се появи мухъл в ъглите във вашето жилище.

Рискът да останат термомостове на тавански и подови плочи е сериозен при термоизолиране на стени отвътре. Този подход е подходящ за вили, в които отиваме рядко и искаме да ги климатизираме бързо. Изолация отвън предпазва фасадите (конструкцията), осигурава акумулиращ ефект от стените и не на последно място с подходящо финишно покритие освежава сградата и променя изцяло фасадата.

Разбира се, последното е трудно, но крайно време е да се замислим на какво ще заприличат и без друго не дотам красивите ни сгради, ако не мислим и за външния облик на жилищата, в които живеем.