pixel

Германски инвеститор иска да прави атракцион от теснолинейката Септември – Добринище

теснолинейката

Германски частен инвеститор, специалист в жп приключения, е готов да купи локомотив и вагони, за да вози туристи по теснолинейката Септември – Добринище. Затова той кандидатства за лиценз за железопътен превозвач, съобщава вестник „Монитор“, като цитира доскорошния зам.-министър на транспорта Камен Кичев.

Първоначалната идея е всички кметове на основните общини по линията Септември, Велинград, Разлог, Банско, Якоруда, Белица да създадат общо дружество, в което теснолинейката да бъде отделена като услуга от БДЖ и да бъде прехвърлена на това дружество.
Такъв е работещият модел в Германия и Австрия, обясни Кичев.

На този етап не можем да постигнем единомислие и съгласие с кметовете, защото те не виждат печалба, обясни зам.-министърът. Той обясни, че  теснолинейката е забележителен атракцион с голяма историческа ценност, а ако линията бъде разработена и направена атрактивна, всички общини ще печелят постоянно от притока на туристи.
Кметовете обаче считат, че някой иска да им вземе железницата, а не да им доведе хора, които ще оставят парите си по тези места, каза Камен Кичев.

Германският инвеститор настоява да работи с общините, защото част от преживяването е туристите да разглеждат и населеното място, уточнява изданието.

infrastructure.bg

Може да харесате още...