Гипсът – нашата природа

Начинът на живот и нуждите на хората са различни и с течение на времето се променят, защото жилището трябва да се проектира възможно най-удобно, според индивидуалното желание. Необходимостта от качествени материали, от уютна, комфортна и здравословна среда за живот обаче винаги са сред желаните характеристики, които не се променят с времето и модните тенденции.

Гипсът е екологичен строителен материал, който създава желания комфорт и здравословен климат у дома. Гипсът е единственият строителен материал, който притежава същата pH-стойност като на човешката кожа, той е без мирис  и е напълно безвреден; регулира влажността на въздуха в затворени помещения по естествен начин.

Гипсовите мазилки и шпакловки, предлагани от Кнауф са идеалният избор за дома.  Те съкращават времето за строителство от 2 до 3 пъти, в сравнение със стандартните методи на строителство, а именно от 10 до 14 дни са им необходими, за да изсъхнат (при циментовите мазилки – до 28 дни).

Друга много важна характеристика е бързата абсорбция  на топлината. Ако температурата на стените и тази в помещението е еднаква, то в даденото помещение човек се чувства най-комфортно. Това условие се изпълнява напълно от гипсовите мазилки Кнауф, които са с коефициент на топлопроводимост 0,25 до 0,35W/mK

Кнауф предлага широка гама от гипсови мазилки, които са предназначени както за ръчно  Rotband, така и за машинно полагане  Bulgips Start, MP 75 L, MP 75, MP 75 SL.

Подходящи за стени, тавани, идеални за гипсфазерни плоскости Кнауф, газобетон, силикатна тухла, пемза, бетонни тухли, смесена зидария.

Всички гипсови мазилки са еднослойни, което както самото наименование показва, означава, че се нанасят на един слой. Това важи и за машинно нанасяните мазилки и при необходимост е възможно  полагане на  втори слой. В такъв случай  основата трябва да е добре изсъхнала  и да се грундира  с Кнауф Бетоконтакт за гладки слабопопиващи повърхности.

При по-малки  квадратури се препоръчват ръчните гипсови мазилки на Кнауф Rotband. При по-големи повърхности за измазване икономичното решение, което се налага от само себе си е машинната мазилка. Идеалните продукти са  Bulgips Start , MP 75 L, MP 75, MP 75 SL. Нанасянето става с машини Knauf PFT.

Независимо от мястото на нанасяне на гипсовите мазилки, върху стената или тавана, технологията е една и съща.

След нанасяне на гипсовата мазилка се извърша контролно измерване на измазаната повърхност с нивелир. В случай че отклоненията от вертикалата или равнината на повърхността са твърде големи, е необходимо да се добави съответното количество пресен разтвор. Нанасянето на мазилката трябва да става по възможност от горе надолу.

Машинната гипсова мазилка се отличава с плавно втвърдяване, което осигурява съобразено с практиката време за работа. Времето за работа позволява рационално покриване на големи повърхности. Машинният гипс запазва дълго време пластичността си, което дава възможност за прекъсване на работата до 15 мин.

Гипсовите мазилки Knauf са препоръчителни и от гледна точка на строителната биология. Отличават се с широк спектър на приложение, бързо съхнене, спестяват енергия. Влажността в жилището се променя постоянно. Благодарение на въздушните си пори, мазилката поема и съхранява влажността, при нужда обратно, което създава приятна и уютна атмосфера в помещението.

За по-детайлна и конкретна информация посетете www.knauf.bg или се свържете с Кнауф на тел. 0700 300 03.

 

Може да харесате още...