Хидроизолационна защита под керамични облицовки с течна гума Хидрозол® Flex Gum 1-K

Flex Gum 1-K

Хидроизолационните решения от типа „течна гума“ безспорно са най-популярните и предпочитани в практиката. Техните предимства са безспорни, изпитани и установени в годините. Именно това е и причината пазарът на течни мембрани да се очаква да претърпи сериозен бум в средносрочен план.

Waterproofing Magazine споделят, че над 67.2% от всички вертикално-положени хидроизолационни продукти през 2018 г. са течни мембрани като отбелязват, че направлението ще се окаже и най-бързо развиващият се сегмент в частното и обществено строителство в идните години.

Анализ на Global Market Insight, от друга страна, отбелязва, че пазарът на хидроизолационни мембрани в Азия, Европа и Северна Америка за периода 2019–2026 г. се очаква да се удвои, достигайки над $14 млрд.

Според анализът, зад основните фактори, движещи този растеж, са и някои чисто продуктови свойства като например високата еластичност, устойчивост на външни агресори и дълготрайна експлоатационна надеждност.

Хидрозол® Flex Gum 1-K на Марисан предоставя отговор на всички тези, както и на ред други изисквания, основополагащи за постигане на надеждна и сигурна хидроизолационна система.

Flex Gum 1-KХидрозол® Flex Gum 1-K – универсална хидроизолация за всякакво полагане под керамични настилки

Хидрозол® Flex Gum 1-K представлява бързосъхнеща еластична хидроизолационна мембрана, изградена на дисперсионна основа, на база синтетични смоли и с вложени алифатни еластомери и специални добавки.

Продуктът от типа “течна гума” е подходящ за хидроизолиране на стени и подове под керамични плочки и естествени камъни в бани, кухни и други закрити помещения, както и под керамични облицовки на тераси, балкони и открити площи.

Лесно нанасяне и обработваемост

Хидрозол® Flex Gum 1-K  е готов за употреба, позволявайки бързо, лесно и безпроблемно нанасяне. Продуктът може да се полага с всякакви помощни инструменти, между които четка, валяк или маламашка.

За разлика от двукомпонентните хидроизолации, както и тези изискващи смесването на сух компонент с вода, при Хидрозол® Flex Gum 1-K работният процес е далеч по-опростен. Течната гума не изисква никакво значително бъркане, смесване или други трудоемки дейности – продуктът се отваря и нанася директно на основата. Работата е чиста, бърза и безпроблемна.

Течната гума се характеризира с лесна обработваемост и може да се полага в дебелина на слоя между 1 и 2 мм. След нанасяне течната маса покрива и се захваща за всички пори на основата, гарантирайки перфектно сцепление и уплътняване на малките неравности в нея.

Flex Gum 1-K

Единственото условие при работата с Хидрозол® Flex Gum 1-K е да се уверите, че основата е суха (без остатъчна влажност), здрава и без сериозни неравности. За полагането на керамичната настилка в последствие, работата с хидроизолацията налага използването на премиум лепила и разтвори на циментова (класове C2TE и C2S1) или дисперсионна (клас D2TE) основа.

За да добиете представа колко лесна и удобна е работата с течната гума на Марисан, можете да разгледате подробния видео инструктаж за хидроизолация на балкон с Хидрозол® Flex Gum 1-K.

Универсална приложимост

Хидрозол® Flex Gum 1-K намира приложение при всички некритични основи, които са структурно стабилни, без остатъчна влажност и добре почистени. Течната гума се използва за хидроизолиране на циментови и вароциментови повърхности, гипскартон, гипсфазер, стари керамични покрития или такива от естествен камък, дърво и метал, калциево-сулфатни и магнезиални подови замазки и ред други.

Flex Gum 1-K

В практиката еднокомпонентната хидроизолация намира основно приложение под керамични облицовки, мозайки или други финишни настилки в бани и мокри помещения (кухни, перални, тоалетни, санитарни площи и т.н.). Използва се също така и за защита на стени и подове, душ кабини, работни плотове и други площи, които не са обект на постоянно водно натоварване. Наред с това, продуктът може да се използва и за хидроизолиране на балкони и тераси и при основи с всякаква форма и геометрия – от хоризонтални и вертикални, до наклонени повърхности. При водно налягане само от позитивната страна, Хидрозол® Flex Gum 1-K е приложим също така и при мазета, сутерени и външни пространства, при които се предвижда финишно покритие от керамична облицовка, мозайка, естествени и изкуствени камъни и др.

Продуктът предотвратява проникването на вода и влага в конструкцията при всякакви помещения, които не са обект на постоянно водно натоварване или влияние на влага от негативната страна.

Бързо съхнене

Работата с еднокомпонентната хидроизолация носи също така и предимството на бързото съхнене. За повечето хидроизолационни решения Хидрозол® Flex Gum 1-K спомага за значителното съкращаване на технологичните времена на проекта като изсъхва само в рамките на няколко часа.

Така, след полагане на първия слой от покритието, не се налага продължително изчакване (в някои случаи, достигащо и до ден) за полагане на следващия. По този начин изпълнителите на проекта намаляват забавянето в работния процес и могат да преминат към полагането на последващите покрития бързо и без притеснения от компрометиране на хидроизолацията.

След изсъхване, покритието образува безшевна мембрана. Хидроизолираните площи не лепнат, което спомага за комфортното и безпроблемно полагане на последващата настилка.

Щом стегне, образуваното покритие става силно устойчиво на влага, основи (pH>12), хлорна вода и други разпространени домакински почистващи препарати.

Силна еластичност

Едно от основните предимства на продукта е неговата значителна еластичност, спомагаща на хидроизолационния слой да преодолява движения и вибрации в основата като по този начин запазва своята цялост. Така, всякакъв тип механични движения и линейни свивания и разширения, вследствие на променливи атмосферни условия, биват лесно преодолени.

Благодарение на своя състав, след нанасяне вискозитетът на течната хидроизолация бързо се изменя, превръщайки я в еластична и водоустойчива мембрана със значителна здравина.

Flex Gum 1-K

Работата с Хидрозол® Flex Gum 1-K също така улеснява преодоляването на пукнатини в основата с рамери до 1 мм. Това допълнително предразполага нейната широка приложимост.

Икономически-ефективно решение

Хидрозол® Flex Gum 1-K се предлага готов за употреба в различни разфасовки, между които кофа от 4, 10 и 20 кг. Еднокомпонентната хидроизолация се явява едно от най-достъпните решения за подсигуряването на професионална хидроизолационна защита за открити и закрити площи и помещения.

Така например, при нанасяне с маламашка в слой с дебелина от 1 мм, разходите на един квадратен метър обработена площ, защитен с Хидрозол® Flex Gum 1-K се изчисляват на 7.32 лв с ДДС по цени на Profimag.bg за кофа 20 кг.

Това превръща продукта в оптимално решение от гледна точка на цена-качество, благодарение на което той се установява и като популярен избор за всякакъв тип проекти от частното и обществено строителство.

За повече информация – Марисан.

Вижте също...