Хидроизолация на мокри помещения направени от гипскартон-сухо строителство

Местата изградени с материали, като гипскартон, талашит и т.н., които са постоянно изложени на влага в бани, душ-кабини, санитарни зони и др. трябва да бъдат хидроизолирани, тъй като тези материали са лесно разрушими от влагата. Банята трябва да бъде удобно и елегентно помещение, което притежава чистота и свежест. Високите нива на влага, които в банята варират от 65% до 98% в зависимост от честотата на използване и начина на вентилиране, износват ежедневно повърхностите. Освен това влагата може да достигне до съседните помещения и да причини образуване на мухъл по стените им. Други чести последици от високите нива на влага са разрушени мазилки, отлепени плочки и т.н. В същото време, условия с такава висока влажност спомагат за растежа на микроорганизми, като бактерии и плесени, които са опасни за човешкото здраве.

Хидроизолацията обикновено се полага под плочките, които покриват повърхностите на помещенията с висока влажност. Хидроизолационният слой трябва да осигурява пълна водонепропускливост, но в същото време да бъде достатъчно еластичен, в случай че е положен на основи, които са неустйчиви или са подложени на вибрации. Освен това хидроизолацията трябва да бъде стабилна и дълготрайна, защото всяка допълнителна интервенция с цел поправка или нещо друго, ще е скъпа и трудоемка. Използвайки продуктите на Isomat може бързо, лесно и дълготрайно да отстраните проблемите с влагата, като постигнете пълно, устойчиво и окончателно решение, а също и добър естетичен резултат.

Санитарни помещения с нормална влажност [бани, душ кабини и т.н.]

Isomat® SL 17 е едно идеално решение за хидроизолация на повърхности във влажни зони, които са обект на периодична влага, като бани, душ кабини и др. в къщи или офиси, чиито стени са неустойчиви на влага или са подложени на вибрации. Това е еластомерна течна мембрана, готова за употреба, без разтворители. След полагането осигурява висока еластичност, водонепропускливост и паропропускливост. Не е подходящ за употреба на места подложени на постоянен воден натиск.

Isomat ® SL 17 може да се полага с четка или валяк на 2 слоя, след като грундът е изсъхнал. Първият слой трябва да е напълно изсъхнал, преди да се нанесе вторият.

Алтернативно, материалът може да се нанася с назъбена маламашка от 3 до 4 mm. В този случай, „разресаният” слой, трябва да се заглади или изравни с гладка маламашка, като по този начин се осигури еднаквост на покритието по всички точки на повърхността.

На местата на работните фуги, както и на всички такива между стени и подове се препоръчва локално подсилване с мембрана от фибростъкло с ширина от 10 cm и тегло 65g/m² или полиестерен плат с тегло от 30g/m². На тези места се нанася един слой Isomat® SL 17 с ширина от 12-15 cm и армиращият материал се полага докато слоят Isomat® SL 17 е още пресен. След това се правят още 2 локални слоя. Първият слой трябва да е напълно изсъхнал, преди да се нанесе вторият. Разход на Isomat® SL 17: 1-1,5 kg/m², в зависимост от абсорбцията на основата.

Необходми материали:
1. Uni-Primer: Акрилен грунд на водна основа.
2. Isomat SL 17: Еластична, течна мембрана, без разтворители за хидроизолация под плочки.
3. Специални хидроизолационни материали: за армиране на хидроизолационния слой при вътрешни и външни ъгли, тръби и сифони.
4. Isomat ΑΚ 16: Eластично полимерно лепило за плочки. Подходящо за залепване на гранитогрес, абсорбиращи и неабсорбиращи плочки, върху основи при които се изисква силна адхезия, еластичност и влагоустойчивост.
5. Multifill Smalto: Цветна водоотблъскваща циментова фуга. Не позволява образуване на бактерии върху фугата. Образува гладка повърхност с порцеланов ефект.
6. Domosil-Micro: Висококачествен, запечатващ силикон против мухъл, с вградена Microban антибактериална защитна технология. Запазва цвета си дори и след 10 години

Етапи на полагане

1. Грундирайте основата (циментова замазка, гипсокартон, мазилки и т.н) с акрилен грунд Uni-Primer.

2. При проблемните места (тръби, сифони и т.н.) положете локално един слой Isomat SL 17 армиран със специалните мрежи за тръби и сифони.

3. Положете два слоя Isomat SL 17 и изчакайте да изсъхнат.

4. Положете лепилото за плочки Isomat AK 16 и  залепете плочките.

5. Фугирайте плочките с Multifill Smalto.

6. Накрая, запечатайте ъглите с Domosil-Micro.

Санитарни помещения с висока влажност (сауни, бани в спортни съоражения и т.н.)

Aquamat-Elastic е идеално решение за хидроизолация на повърхности във влажни зони, които са обект на постоянна влага. Това е 2-компонентна циментова хидроизолационна запечатка, която осигурява пълна водонепропускливост и висока еластичност. Подходяща е за гипскартон. Aquamat-Elastic се препоръчва специално за хидроизолиране на влажни помещения с повишени изисквания, като басейни, сауни, бани или душ кабини в индустриални зони и др.

Съдържанието на торба от 25 kg (компонент A) на Aquamat-Elastic се прибавя към 10 kg течната смола (компонент B) при попостояно бъркане, докато да се оформи хомогена смес, подходяща за замазване. Препоръчва се използването на нискооборотен миксер (300 об/мин). Aquamat-Elastic се нанася с четка на 2-3 слоя. За да се избегнат пукнатини дебелината на всеки слой трябва да е не по-голям от 1 mm. Разход на Aquamat-Elastic: 2-3 kg/m². На местата на работните фуги, както и на всички такива между стени и подове се препоръчва локално подсилване с мембрана от фибростъкло с ширина от 10 cm и тегло 65g/m² или полиестерен плат с тегло от 30g/m². На тези места се полага слой от Aquamat-Elastic с ширина от 12-15 cm и армиращият материал се полага докато слоят Aquamat-Elastic е още пресен. След това се правят още 2 локални слоя. Първият слой трябва да е напълно изсъхнал, преди да се нанесе вторият.

Необходми материали:
1. Aquamat-Elastic: Еластична, двукомпонентна, мазана хидроизолация. Идиална за хидроизолация на вътрешни или външни помещения, които ще се покриват с плочки.
2. Специални хидроизолационни материали: за армиране на хидроизолационния слой при вътрешни и външни ъгли, тръби и сифони в мокри помещения.
3. Isomat ΑΚ 20: Висококачествено полимерно лепило за плочки. Подходящо за залепване на всякакъв вид плочки, върху основи при които се изисква силна адхезия, еластичност и влагоустойчивост.
4. Multifill Smalto: Цветна водоотблъскваща циментова фуга. Не позволява образуване на бактерии върху фугата. Образува гладка повърхност с порцеланов ефект.
5. Domosil-Micro: Висококачествен запечатващ силикон против мухъл, с вградена Microban антибактериална защитна технология. Запазва цвета си дори и след 10 години

Етапи на полагане:

1. Повърхността трябва да се грундира със специален акрилен грунд Uni-Primer. Разход на UNI-PRIMER: 100-200 gr/m², в зависимост от абсорбцията на основата.

2. При проблемните места (тръби, сифони и т.н.) положете локално един слой Aquamat-Elastic армиран със специалните мрежи за тръби и сифони.

3. Положете два слоя Aquamat-Elastic и изчакайте да изсъхнат.

4. Положете лепилото за плочки Isomat AK 20 и залепете плочките.

5. Фугирайте плочките с Multifill Smalto.

6. Накрая, запечатайте ъглите с Domosil-Micro.

 

Вижте също...