Хидроизолиране на балкони, тераси, бани и мокри помещения със Sikabond®-T8

Гъвкава хидроизолация и лепило за плочки с един продукт

Балкони, тераси и лоджии обикновено са изложени на екстремни атмосферни условия, оказващи съществено влияние на тяхната функционалност и експлоатационен живот. Често съществуващата хидроизолация е недостатъчно надеждна, за да предотврати течовете и свързаните с тях битови несгоди. Основният проблем се състои в проникване на вода в конструкцията, водеща до проблеми с настилката и течове в помещенията, предизвикващи множество неудобства и материални щети. Появата на вода и влага в помещенията води до развитие на мухъли и плесени, които в не редки случай водят до здравословни проблеми на засегнатите обитатели, като особено чувствителни са бебетата и малките деца.

При старо строителство, тези проблеми обикновено водят до планиран основен ремонт. Със съжаление трябва да отбележим, че огромна част от новите сгради страдат от същия проблем.

Фирма Сика ви предлага възможност да решите този проблем бързо и надеждно със SikaBond®-T8 – продукт на база еднокомпонентен полиуретан. Този продукт комбинира в себе си качествата, необходими за постигане на надеждна хидроизолация срещу проникване на вода и влага, и гъвкаво залепване на голямо разнообразие от плочки.

SikaBond® T-8 е предназначен за хидроизолация и залепване на подови плочки на балкони, тераси, лоджии, кухни, бани и други зони, изложени на въздействието на вода и влага.

SikaBond®-T8 е подходящ както за съществуващи тераси, така и при изпълнение на ново строителство.

Основи

SikaBond®-T8 може да се нанася върху всички често срещани основи – бетон, циментови замазки, мозайки и плочки (керамични, каменни, мраморни, гранитогрес, технически камък и др.), но може да се използва успешно и при основи от стомана, дърво, OSB, ПДЧ, хидрофобен шпертплат, магнезитни и анхидритни замазки, гипскартон, цимент-фазер и др.

Основата трябва да бъде чиста, суха, здрава и хомогенна, без масла, смазки, прах и частици със слаба адхезия. Бои, циментово мляко и други слоеве със слаба адхезия трябва да бъдат отстранени.

Бетон и/или циментови замазки трябва да се шлайфат и старателно да се почистят с индустриална прахосмукачка.

Анхидритни замазки, вкл. анхидритни саморазливни замазки трябва да се шлайфат и старателно да се почистят с индустриална прахосмукачка малко преди да започне нанасянето.

Асфалтови мастици с посипка трябва да се грундират със Sika® Primer MR Fast или Sika® Primer MB.

Глазирани керамични и стари съществуващи керамични плочки трябва да се обезмаслят и почистят със SikaCleaner® или повърхността им да се шлайфа и старателно да се почисти с индустриална прахосмукачка.

SikaBond® T-8 може да се нанася без необходимост от грундиране върху циментови подове, анхидритни подове, дървени плоскости, бетон и неглазирани керамични плочки.

За асфалтови мастици с посипка, циментови подове с прекомерно съдържание на влага, върху остатъци от старо лепило и върху слаби основи, използвайте Sika® Primer MB.

Нанасяне

SikaBond® T-8 се нанася в два слоя. Първият слой е за хидроизолация, а вторият слой е за залепване на плочките.

Хидроизолационен и лепилен слой

Хидроизолационният слой се нанася равномерно, с гладка метална маламашка/шпакла при разход ~2.0−2.5 кг/м² в слой с дебелина ~2 мм.

Веднага след като върху първия слой може да се стъпва (след ~12-24 часа, в зависимост от климатичните условия), може да се нанесе вторият лепилен слой с назъбена маламашка/шпакла (зъб мин. 4×4 мм; мин. шпакла C1) при разход ~1.5 кг/м². Притиснете силно плочките към лепилото, така че то да се разнесе равномерно по долната им повърхност. Залепването трябва да завърши в рамките на 45 минути (в зависимост от климатичните условия). Остатъците от прясно лепило върху основата и плочките трябва да се премахнат незабавно с чиста кърпа и ако е необходимо да се почисти със Sika® Remover-208 или с кърпи Sika® TopClean-T. Оставените разширителни фуги се уплътняват с подходящ еластичен фугоуплътнител (напр. Sikaflex PRO-3 или Sikaflex-11 FC+). Останалите фуги се запълват с еластичен цимент-полимерен фугиращ състав (напр. SikaCeram® CleanGrout), като преди това във фугата се поръси кварцов пясък за по-добро сцепление с полиуретановата основа.

Ако се надвиши времето на изчакване между двата слоя и/или ако първия слой е замърсен, то той трябва да се реактивира и/или почисти с помощта на Sika® Aktivator-205. Върху SikaBond® T-8 може да се стъпва след 12–24 часа и втвърдява напълно след 1–2 дни (в зависимост от климатичните условия и дебелината на лепилото).

Подготовка на основата

Нанасяне на хидроизолационния слой

Готов хидроизолационен слой

Залепване на плочките

Предимствата на SikaBond-T8 пред цимент-полимерните хидроизолации и лепила са много:
– 1-компонентен материал, готов за употреба;
– лесно и бързо нанасяне с маламашка/шпакла;
– не се смесва и не се разбърква – след отваряне веднага се пристъпва към работа;
– хидроизолация и еластично залепване на плочки с един продукт;
– водоустойчив и мразоустойчив – без течове и отлепване на плочките в случай на проникване на вода през циментовите фуги;
– не изисква специализирана работна ръка;
– висока адхезия с бетон, замазки, стари плочки, дърво и др.;
– високоеластичен – премоства пукнатини;
– много нисък Е-модул – не натоварва основата;
– поглъща вибрациите и заглушава ударния и въздушно преносимия шум;
– голям температурен диапазон на работа от -40°С до +80°С;
– бързо втвърдяване;
– кратки срокове на изпълнение.

Забравете за безкрайните проблеми с течове и влага и потърсете професионалните системи и решения на Сика.

За повече информация, моля обърнете се към Листа с технически данни на продукта и Техническия отдел на Сика България ЕООД.

Забележка: Настоящата информация и всички други съвети се предоставят добронамерено и се базират на текущите познания и опит на Sika с продуктите при условия на правилно съхранение, боравене и използване в нормални условия в съответствие с препоръките на Sika. Информацията се отнася само за приложенията и продуктите, упоменати по-горе. При промени в параметрите на използване като например промени в основата и др., или за друг вид приложение, консултирайте се с Техническата служба на Sika преди да използвате продуктите на Sika. Информацията, предоставена по-горе, не освобождава потребителя на продуктите от задължението да ги изпита за пригодност. Всички поръчки се приемат съгласно нашите текущи условия на продажба и доставка. Потребителите са длъжни винаги да правят справка с последното издание на Лист с технически данни за съответния продукт, копия от които се предоставят по заявка.

Може да харесате още...