pixel

Химията среща занаятите – лепило от епоксидна смола за дърво

pattex

Двукомпонентното епоксидно лепило Pattex 2K Füll Mix е известно със своята висока ефективност и издръжливост. Когато се прилага върху дърво, то действа като уплътнител или пълнител, който създава трайна връзка след като се втвърди. Неговото водоустойчиво уплътнение прави епоксидната смола идеална за ремонт на дърво или материали на дървесна основа.

Съвети за нанасяне на епоксидна смола
– повърхностите, върху които се работи, трябва да са изчистени от прах и мазнини; съдържанието на влага в дървото и материалите на дървесна основа трябва да бъде между 8 и 12 процента;
– смесете компонентите в съотношение две части смола към една част втвърдител;
– нанесете сместа с помощта на инструмент като шпатула или ленен гребен; при залепване нанесете сместа от двете страни;
– не е необходим голям натиск за много от приложенията, но обикновено това води до по-висока крайна якост;
– в зависимост от вида на приложение, времето на втвърдяване е около пет часа (при 23° по Целзий), крайната якост се достига след около 24 часа.

Двукомпонентните лепила Pattex се предлагат в предварително напълнени двойни спринцовки, които доставят смола и втвърдител на равни части за една операция. Така че не е нужно да обръщате внимание на правилното съотношение на смесване.

Коя епоксидна смола да изберем за ремонт на дърво?

Pattex предлага различни епоксидни смоли за ремонт на дърво. Ако търсите добра еластичност, изберете лепилото Pattex Stabilit Express 2K. Все още можете да направите промени в адхезивната връзка в рамките на 10 минути, след което епоксидната смола се втвърдява за около час.

Работата с Pattex Power Mix е още по-бърза. Тук няма време за смесване, тъй като смолата и втвърдителят се доставят в двойна спринцовка и можете да започнете веднага. Времето за корекция тук е около 3 минути; лепилото се втвърдява след около 10 минути.

Ако трябва да запечатате дърво или да работите върху вертикална дървена повърхност, като например цепена дограма, използвайте Pattex 2K-Kleber Füll Mix. Това двукомпонентно полиуретаново лепило е идеално за работа с дърво, запълва празнините и изравнява неравностите в материала.

Може да харесате още...