pixel

Игриво използване на естествен камък и керамични плочки

AtMa

През 1978 г. първият клон на производителя на козметика L’Occitane, който се ангажира с традиционен и екологично устойчив метод на производство, отваря врати във Волкс, малък град в Прованс. Днес, 44 години по-късно, марката има 1500 магазина в 85 държави. Един от тях се намира на едно от най-натоварените кръстовища в Япония, кръстовището Шибуя в Токио. Магазинът заема три етажа и освен търговска зала на приземния етаж, разполага и с кафене на първия и втория етаж. Новият проект е дело на местния офис AtMa. Освен месинг и дърво, са използвани голямо разнообразие от плочки.

AtMa

По-малкото е повече

Водещата идея на дизайна е темата „Букет“. Централно място в дизайна заема осветената витрина. Тя се простира на трите етажа на магазина и е богато украсена с жълти цветя.

Яркото жълто проблясва на улицата и поставя летен, слънчев акцент в разнородната среда, в която магазините се опитват да привлекат вниманието с безброй рекламни табели. Но не само цветът отличава фасадата от съседните сгради; дизайнът на външните фасади също е необичаен. AtMa възлага на художничката Аюми Кояма да изработи абстрактен силует на Токио от геометрични парчета теракота и мозайка Terrazzo, които са поставени в прозорци на горните етажи.

AtMa

От жълто до кафяво и бежово

Топли, земни цветове, вдъхновени от Прованс, заоблени форми и контрастиращи вградени елементи от месинг характеризират интериора на магазина. Във входната зона подът е решен със своеобразно огромно терацо от различни по размер геометрично изрязани парчета теракота, мрамор, травертин и керамика в нюанси на бежово и кафяво. Като видим преход към търговската част подовата настилка се променя от камък към дърво: ромбовиден паркет с триизмерен ефект създава домашна атмосфера.

Снимки: Shigenori Ishikawa

Може да харесате още...