Индивидуални подови системи за спортни съоръжения

sportfloor

Голф или футбол, балет или земна гимнастика, лека атлетика, тренировка с тежести или волейбол – видовете спорт трудно биха могли да бъдат по-различни. Точно както специфичните изисквания на всеки спорт към съответните спортисти се различават значително, така и настилката за много различни спортове е специфична. Правилният под в залата обичайно изисква качества като здравина, еластичност, устойчивост на хлъзгане или твърдост, а в зависимост от спорта, от решаващо значение за удоволствието е и безопасността на спортуващите.

sportfloor

По принцип експертите разграничават три различни подови конструкции: подът е точково-еластичен, повърхностно-eластичен или комбинация от двете. Изискванията за настилката се обсъждат предварително заедно със строителите и планиращите и след това индивидуално се съобразяват според нуждите на съоръжението. Точковият еластичен под на облицовката се реализира върху мека пяна или гумени гранули. По този начин успешно се абсорбират паданията и рискът от контузии намалява, което прави тази настилка отлична за игра във физкултурните салони на детските градини и училищата.

sportfloor

По-малко подходящи са еластичните повърхности за спорт с топка. Тъй като топката е мека, тя няма да отскача толкова добре от настилката, колкото е желателно. За такива видове спорт подът се изгражда най-добре върху дървен материал, като самото покритие е по-твърдо от точковата еластична настилка.

sportfloor

В допълнение към необходимата настилка, на практика се съобразяват голям брой други фактори за залите. Прозорците, през които слънчевата светлина грее директно в залата, например, също трябва да бъдат съобразени, тъй като потенциалните светлинни отражения и отблясъци от настилката трябва да бъдат разгледани предварително. Ако спортна или многофункционална зала понякога се използва и за театрални представления или други събития, то тогава върху еластичната настилка биха останали отпечатъци от столовете за зрителите, което допълнително трябва да бъде съобразено.

Вижте също...