Иновативен сандвич панел за строителството

Wilhelm-Klauditz-Institut

Изследователи от немския Институт за изследване на дървесината Fraunhofer (Wilhelm-Klauditz-Institut WKI) са разработили иновативен компонент за строителната индустрия в съвместен проект с Техническия университет в Брауншвайг: сандвич панел със сърцевина от дървесна пяна и тънък покривен слой от подсилен с текстил бетон. Този нов елемент може да се използва освен в строителството, така също и като лек елемент за облицоване на стени или като преграда в интериора. Ефективната пяна от дърво е направена без изкуствени свързващи вещества и може да бъде произведена от регионални дървесни остатъци. Използването на дървесна пяна, вместо конвенционална пяна на нефтохимическа основа, може да увеличи дела на устойчивите строителни материали в сградите.

Wilhelm-Klauditz-Institut

Материалите от дървесни влакна вече често се използват в строителната индустрия. В използваните по-рано продукти като ПДЧ или МДФ се съдържат химически свързващи вещества. В по-ранен изследователски проект учените от Fraunhofer WKI вече са разработили дървена пяна, която е без изкуствени свързващи вещества. Сега те допълнително проучват потенциала на дървесната пяна за практическа употреба в строителната индустрия.

Wilhelm-Klauditz-Institut

Иновативните сандвич елементи, като комбинация от материал със сравнително дебела и твърда сърцевина и много тънък горен слой, имат много предимства, според изследователите. Те биха довели до създаването на твърди и стабилни, но същевременно леки компоненти. Освен това, тъй като сандвич панелите имат добра топлоизолация и добра звукоизолация, те ще бъдат широко използвани в строителството на сгради.

Wilhelm-Klauditz-Institut

Тестовете показват, че произведените така сандвич панели осигуряват достатъчно здравина и са термично и акустично ефективни компоненти. Сърцевината от дървесна пяна предлага устойчива алтернатива на основните материали, използвани досега в строителството на нефтохимическа основа. Проектът е финансиран от изследователската инициатива Zukunft Bau на Федералното министерство на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност.

Вижте също...