pixel

Инвестиции за 100 млн. чакат в Димитровград

До 2 г. в Димитровград ще бъдат изградени два големи завода за авточасти с обща инвестиция над 100 млн. лв. Проектите са на турската “Са-ба” и японската “Язаки”.

Справка в Имотния регистър показва, че турската фирма вече е закупила парцел в района, а “Язаки” официално потвърди, че има напреднал план за Димитровград, съобщава в. “Капитал”.

С откриването на заводите, което трябва да стане най-много до две години, в града ще бъдат открити общо 3800 работни места, повечето от “Язаки”. Затова компанията е избрала терен в близост до пътен възел, което ще й позволи да наеме работници и от близките градове.

От години в Димитровград има само едно голямо предприятие – торовият завод “Неохим”. Новите два завода ще променят значително пазара на труда, а оттам и другите икономически показатели на региона, пише вестникът.

Турската “Са-ба” ще произвежда осветление за автомобили

Чрез българското си дружество “Са-ба България”, което беше регистрирано в края на миналата година, турската компания е закупила 30 дка земя в село Крепост (между Димитровград и Хасково) от физическо лице. Първоначално компанията разглеждаше по-малък общински терен, но в крайна сметка реши, че той не я устройва. Сделката сега е станала на цена от 15 евро/декар,или общо 450 хил. евро (880 хил. лв.) за парцела. Покупко-продажбата е вписана в Имотния регистър в началото на май.

В момента се прави проектирането на завода и текат съгласувателните процедури за електроснабдяване и т.н. Самото строителство ще започне до два-три месеца и ще приключи за година, така че предприятието ще започне работа до септември 2017 г., каза кметът на Димитровград Иво Димов. Инвестицията ще бъде от порядъка на 10-15 млн. лв. и ще създаде 300 работни места.

“Язаки” ще произвежда кабели за коли

Японската компания “Язаки” е започнала подбор на кадри за новия си завод, който се изгражда между Димитровград и Хасково, каза наскоро управителят Рома Будриене. Тя добави, че предприятието ще работи за нов клиент, но не даде подробности.

До момента клиенти на “Язаки България” са автомобилните производители Renault, Daimler и Ford.

Може да харесате още...