pixel

Историческата гара “Канфранк” се превръща в хотел

Ursa

Гара “Канфранк” е сграда с богата история, която променя предназначението си и се превръща в луксозен хотел. Извършената цялостна реконструкция не е променила нито на йота първоначалния ѝ вид.

Сградата, проектирана от инженера Фернандо Рамирес де Дампиер, преживява най-необикновения си блясък през 40-те години на миналия век, когато започва Втората световна война. Германската страна и френската съпротива използват гарата като стратегически пропускателен пункт и успяват да скрият и улеснят бягството на хиляди евреи от цяла Европа. Международният железопътен трафик е преустановен през април 1970 г. след разрушаването на моста L’Estanguet от френска страна.

За Ingennus, архитектурното бюро, отговорно за обновяването ѝ, една от основните предпоставки е строителните работи да не променят първоначалната естетика и дизайн. Моника Тело, координатор по устойчиво развитие в Ingennus и отговорник за изпълнението на ремонтните дейности, обяснява, че не са имали трудности да запазят оригиналния вид на фасадата.

Ursa

За изолацията ръководителите на проекта инсталират 26 000 м² Ursa Terra T18P – изолационен панел с висока ефективност, който осигурява топлинен и акустичен комфорт. Освен това са инсталирани 9600 м² Ursa Terra Plus 32 T0003, покрити с 9600 м² мембрана Ursa Seco. Тази система, състояща се от изолационна вата с висока топлопроводимост и полипропиленова мембрана, гарантира въздухо- и водонепропускливостта на сградата. Системата Ursa Terra Mur Plus с дебелина 5, 10 и 14 сантиметра, в зависимост от нуждите от изолация на всяка от зоните, завършва монтажа.

Водонепропускливостта е много важна, тъй като се спазват критериите на Passivhaus, при които, според ръководителя по въпросите на устойчивостта, са взети предвид вентилацията с рекуперация на топлина, въздухонепроницаемостта, изолацията, дограмата с троен стъклопакет и топлинните мостове. Всичко това предполага добро качество на въздуха и топлинен и акустичен комфорт. Освен това е взето предвид и правилното управление на отпадъците и използването на материали, които не са вредни за здравето.

Компанията е представена на българския пазар от Ursa България.

Снимки: Ursa

Може да харесате още...