pixel

Изграждат нов строителен хипермаркет в Ямбол

През юли ямболската строителна компания „АБС Инженеринг Н“ преди месец направи първа копка на модерен строителен хипермаркет в кв. „Каргон“. С новия обект фирмата ще разшири своята дейност в търговията със строителни материали на територията на град Ямбол.

Проектът, разработен от екип на „Архитектурно-дизайнерско студио“ с ръководител арх. Георги Стоянов, предвижда върху 6,2 дка терен да се ситуира компактна блокова структура, включваща търговска сграда с административно-битова част, открита строителна експозиция и градински център. Транспортният достъп е осигурен посредством два входа и изхода за клиенти и зареждане на обекта. Пред магазина е оформен паркинг за 100 коли, вкл. и за инвалиди, и едно паркомясто за бусове.
Освен строителния хипермаркет е предвидено преустройство на прилежаща сграда в малък ресторант на самообслужване за клиенти и външни посетители.

Функционално решение

Главният вход е разположен централно на търговската сграда, и непосредствено срещу него е разположено централно фоайе със зона за информация, разделяща потоците за влизане и излизане, както и касов възел от лявата страна. В магазина са обособени зони за: мостри на едри строителни материали, железария, баня, керамика, строителна химия, настилки, облицовки, мебели и обков, аксесоари, градина, механизация и ръчни инструменти и др.
Над входната зона е предвиден търговски етаж за продажба на стоки за бита. Достъпът до него е чрез открито стълбище и асансьор в дъното на залата, непосредствено срещу главния вход. Административно-битовият блок на две нива е разположен вдясно от входа. Връзката между служебните обекти се осъществява чрез централно служебно стълбище.

Строително изпълнение
Хипермаркетът е проектиран за изпълнение със сглобяема стоманобетонова конструкция, а второто ниво на сградата – с монолитна конструкция. Ограждащите стени ще се изпълнят от конструкция на послоен монтаж – със стоманени касети, два слоя минерална вата и профилна вълнообразна ламарина с хоризонтален монтаж. Между касетите и фасадната ламарина ще се монтират стоманени профили за дистанция и вентилиране на фасадата. Стената между двата пожарни сектора, както и към офиса и склада на второто ниво ще се изпълни от ГКФ панели с пълнеж от минерална вата, за постигане на REI-120, обясни арх. Стоянов.
Покривът ще се топлоизолира с 16 см минерална вата с деформационен модул, и ще се хидроизолира с мембрана „Flagon“ ТПО.
За климатизацията на магазина и офисната част е предвидена климатична система тип VRV, разположена на покрива на сградата. Предвидена е и вентилационна система за засмукване на отработения въздух и подаване на пресен въздух в помещенията.
Околното пространство ще бъде благоустроено и озеленено. Предвидени са площи за озеленяване с трайни насаждения по периферията на имота, както и тревни зони.

gradat.bg

Може да харесате още...