pixel

Изолационните свойства на конопа в строителството

Capatect

Всеки, който чуе името Хагенберг, веднага се сеща за софтуерния парк. Тук, в Силиконовата долина на Мюлфиртел, се създава бъдещето. Новият жилищен проект също е част от това бъдеще: само на няколкостотин метра от реномирания изследователски и технологичен център са построени три жилищни блока с 24 жилищни единици в сглобяема модулна конструкция от масивна дървесина. Сградата е изолирана с фасадни изолационни панели Capatect Hemp Wall.

Иновативен и устойчив е не само методът на строителство с дърво, но и сградите като цяло: в допълнение към фотоволтаичните системи на всяка къща и таванните панели за отопление/охлаждане, във всяка жилищна единица е взето решение да се използва благоприятна за климата изолация от конопени влакна на производителя Capatect. Изолационните панели от коноп (дебелина 16 см) осигуряват екологична, дишаща изолация на външната стена. По този начин строителите показват своята отговорност към бъдещите поколения.

Capatect

Друго важно предимство на конопената фасада е отличната шумоизолация. Това е от голяма полза, за да се предпазят обитателите от външен шум, особено в жилищни сгради на пътни артерии. Фрикционната мазилка Capatect SH, която е отворена за дифузия и става хидрофобна след изсъхване, образува водоотблъскващата обвивка. Декоративната текстурирана мазилка с равномерна зърнеста повърхност е с ниско напрежение, устойчива на атмосферни влияния и може да се полага ръчно или машинно. Конопът за тази изолация идва изключително от регионални производители. Той е уникален по отношение на екологичната добавена стойност. Въглеродният диоксид вече е свързан от полското растение по начин, който има положителен ефект върху климата. Изолационни панели от коноп върху фасадите на къщите допринасят за спестяването на енергия за десетилетия напред. С всяка изолирана еднофамилна къща се спестяват приблизително пет тона CO2.

Снимки: Synthesa

Може да харесате още...