pixel

Изолиране и климатизиране, спестяващи ресурси

Neckarhof

Едва ли има друг район в Берлин, който да се променя толкова бързо, колкото Нойкьолн. Това важи и за площадката Vollgut, която до 2005 г. е била част от централата на пивоварната Berliner-Kindl. Наред с всичко останало, сградата Neckarhof принадлежи към просторния комплекс, който е преустроен и разширен в пасивно климатизирана жилищна и офис сграда от архитектите Hütten & Paläste с ресурсоспестяващи интервенции.

Западният край на обекта се оформя от сградата Neckarhof, която също е принадлежала на пивоварната Berliner-Kindl и в която са се помещавали душове, съблекални и социални помещения за 280-те служители. Той е разположен в пространството между жилищна сграда от 1936 г., която също е принадлежала на пивоварната и е била обитавана от служители на компанията и техните семейства, и бивш склад, в който сега се помещава картинг писта. През следващите години той ще бъде трансформиран, за да може в него да се преместят Междукултурното валдорфско училище в Берлин и други търговски, културни и творчески дейности. Почти напълно продадени са вече апартаментите в съседната сграда, които са ремонтирани от инвеститор и девет от които са придобити от Terra Libra Immobilien. Сградата Neckarhof е новата им централа.

Минимален брой фиксирани елементи за максимална гъвкавост при използване

Първоначално сградата е била на пет етажа, включително сутерен и мецанин. Откъм улица “Некарщрасе” се вижда червената мазилка на шестия етаж, изграден от дърво и глина над фасадата от суров клинкер. Това означава, че сега сградата граничи със стрехата на съседната зала. От западната страна е разположен нов, втори вход към стълбището, което преди това е било достъпно само от двора зад сградата. Високият един и половина етажа пасаж от източната страна създава връзката между улицата и двора.

Целта на архитектите беше да преобразят интериора на сградата, така че да бъде максимално отворен и адаптивен към бъдещите промени в използването и начина на живот. Носещата стенна плоча във вътрешността на сградата е заменена с Т-образна опора. Основната точка на новия план е помещение със санитарен възел и зона за готвене, както и складово помещение и гардеробна. Тя е разположена към стълбището, така че лесно да се оформят помещения, които могат да се обзаведат като кухня или трапезария. За по-нататъшно разделяне на освободените площи се използват подвижни дървени стени, които могат да се демонтират според вида и да се поставят мебели с плъзгащи се врати. Те дават възможност за разнообразни етажни планове за офис, студио и жилищно ползване.

Neckarhof

Целенасочено използване на изолационни материали и пасивен контрол на климата в сградата

Архитектурното бюро отчита потенциала на ориентацията на фасадите в посока север-юг за събиране на слънчева енергия без технически усилия, съхраняването ѝ в солидни строителни компоненти и повторното ѝ освобождаване със закъснение. Пред южната фасада, обърната към вътрешния двор, е поставен дълбок балкон, който служи като слънцезащитно съоръжение. През лятото тя засенчва фасадата и я предпазва от прекалено нагряване. От друга страна, в преходните периоди лъчите на по-ниското слънце могат да проникнат дълбоко в подовете, които са структурирани с много пропускливи стени, и да снабдят помещенията с топлина и дневна светлина – архитектите говорят за енергиен капан.

Пристройката е изградена като дървена конструкция от колони и греди, която е облицована и изолирана отвътре с дървесно-влакнести плоскости. Минералната изолация на новия покрив е получена по време на частичното разрушаване на съседната картинг писта. Зеленият покрив и вътрешната мазилка от глина осигуряват приятна влажност и охлаждане. По този начин структурата служи и за подобряване на енергийната ефективност на съществуващите етажи под нея. На тях е поставен само 140-милиметров слой изолационни плочи от минерална вата с номинален коефициент на топлопроводност λB от 0,035 W/mK от южната страна.

За разлика от тях масивната северна фасада остава неизолирана, за да се използва нейният акумулиращ ефект за климатизиране на сградата. През лятото тя осигурява охлаждащ ефект, а през зимата съхранява слънчевата енергия и по този начин подпомага отоплението. Това дава възможност да се намали използването на технологии. За да се използва ефективно капацитетът за съхранение на северната стена, в етажите трябва да прониква възможно най-много светлина, а също така трябва да има възможност за кръстосана вентилация, която да предотврати нагряването на помещенията. За тази цел предвидените от архитектурното бюро прегради на помещенията са със стъклени панели и плъзгащи се врати, които могат да се отварят широко.

Снимки: Studio Bowie

Може да харесате още...

Izolacii.eu