pixel

От носеща конструкция до дървена изолация в училище по култура

wood school

Танци, музика и рисуване – това са нещата, които могат да се научат в новото училище по култура в Ракестад, Норвегия. Когато местният съвет определя окончателното местоположение на новата сграда, е решено тя да бъде построена основно от дърво. Сградата е планирана от двете архитектурни бюра Oslotre и Fragment. Открита е през есента на 2021 г. след само една година строителство.

Фактът, че за построяването на сградата е използвано дърво от всички материали, не е случаен. През 2015 г. бившият кмет на Ракестад Елен Солбреке пое инициативата и стартира националната кампания “Кметове за дървото”. Целта е да се насърчи използването на дървесината като строителен материал за общински сгради, за да се намалят емисиите на парникови газове. Междувременно община Ракестад ще разрешава само дървени сгради в общински проекти.

Носещата конструкция на културното училище се състои от елементи, изработени от кръстосано ламиниран дървен материал (CLT). Външните стени имат дървена конструкция от колони и греди, върху която е монтирано ветроустойчиво ПДЧ с пародифузионно покритие. Тази конструкция е необходима, за да може да се монтира изолацията с вдухване. Изпълнението се състои от конструкция на фасада със задна вентилация, изградена от два слоя контра летви и обков от борови дъски. Цялата конструкция е разположена върху тясна, вдлъбната бетонна основа, която преодолява разликата в терена между форума и паркинга.

wood school

Дървената фасада е структурирана от хоризонтални и вертикални ламели, които образуват четири ленти, разположени една над друга.

В интериора много от повърхностите на CLT остават видими. Някои тавани и стени са облицовани с дървени летви. Те обслужват акустиката на помещението, но също така скриват вентилационната система без видими устройства или решетки. Цветните акценти в основните помещения са зеленият теракотен под и червените завеси от акустичен текстил.

Различните музикални инструменти и техните изисквания към акустиката и звукоотделянето между репетиционните зали бяха предизвикателство w етапа на проектиране и строителство. За да се сведе до минимум предаването на странични въздействия, клетките са с конструкция тип “кутия в кутия”, така че стаите не се допират пряко една до друга. Вътрешният корпус е с окачен таван и наклонени стенни повърхности с наклон от 7 до 10 градуса, за да се оптимизира звукът. Добавена е допълнителна изолация с влакна от борова дървесина.

Външните стени са изолирани по същия начин, като влакната са вкарани в пространствата между дървената рамкова конструкция с дълбочина 20 cm отпред. Битумизираните, ветроустойчиви плочи DWD, изработени от дървени стърготини, предпазват изолационния слой от проникване на влага чрез конденз и намаляват топлинните мостове.

Снимки: Kyrre Sundal

Може да харесате още...

Izolacii.eu