pixel

Изолирането на покрива пести до 30% от топлинната енергия

isolation

Ако покривът на вашата къща няма изолация между, под или над гредите, до 30% от топлинната енергия се губи. Освен това таванското помещение без покривна изолация се нагрява много през лятото, студено е през зимата и в жилищното пространство става течение при вятър и бури. Последващата изолация на покрива ви помага да спестите разходи и да повишите комфорта на таванското и жилищното пространство.

Видът на изолацията зависи основно от покривната конструкция.

Най-често срещаните видове изолация са:
– изолация между гредите;
– изолация под гредите;
– изолация над гредите.

Изолацията под гредите и изолацията между гредите може да се извърши и от опитни ентусиасти – тип „направи си сам“, докато изолацията над гредите е по-добре да се остави на специалист.

isolation

Когато се подготвяте за изолация, обърнете специално внимание на две точки:

Покривът трябва да позволява на влагата да излиза, т.е. да е отворен за дифузия. Ако случаят не е такъв, например защото под керемидите има покривен филц, между този слой и покривната изолация може да възникне повреда от влага. Тук ще ви помогне допълнителен вентилационен слой.

Ако гредите на покрива не са достатъчно дебели, за да поемат достатъчно изолация, можете да ги удвоите с греди откъм стаята. По този начин се постига оптимална U-стойност (топлинен коефициент) с обща плътност на изолацията от поне 16 cм.

Като цяло, колкото по-ниска е U-стойността, толкова по-добра е изолацията. Такъв е случаят с изолацията между гредите, изолацията под гредите и изолацията над гредите.

Най-разпространените материали за изолация са филцовете от стъклена или каменна вата, както и XPS или EPS плоскостите. Екологичните алтернативи са възобновяеми изолационни материали като коноп и памук. Производството на тези материали изисква по-малко енергия, което ги прави по-екологични. Когато изолирате, уверете се, че избраният изолационен материал принадлежи към групата на топлопроводимост от 035 до 040.

Снимки: Оbi

Може да харесате още...

Izolacii.eu