pixel

Минерална вата: приложения, свойства, разходи

isolation

Минералната вата е един от най-важните изолационни материали в строителството на къщи. Къде може да се използва, за какво да се внимава и какви са алтернативите?

Минералната вата е подобен на филц материал, изработен от минерални влакна. При този процес камъни, стъкло, пясък или други материали се нагряват до висока степен и когато са в течно, нажежено състояние, се дефибрилират и след това отново се охлаждат. След това влакната могат да бъдат пресовани в рогозки и са отличен избор за топлоизолация.

Къде се използва минералната вата?

Минералната вата, дори под формата на листове, е гъвкава и сравнително мека. В това отношение тя може да се използва навсякъде, където не е необходимо да осигурява стабилност. Може да се използва и за изолация на стени при строителството на сглобяеми къщи или на дървени къщи с колони и греди. В този случай панелите се закрепват между дървената рамка и се облицоват отвътре и отвън.

Минералната вата е подходяща и за последваща фасадна изолация като топлоизолационна композитна система. След това изолационният материал трябва да се закрепи със специален разтвор и армираща тъкан и след това да се шпаклова. В сравнение с ETICS изолацията с полистиренови панели, това е относително сложно.

Изолацията на водопроводните тръби също често се състои от минерална вата. За тази цел има специални продукти с алуминиева ламинация, които трябва само да се закрепят около тръбите.

isolation

Какви са изолационните стойности на минералната вата?

Минералната вата се продава също като стъклената или каменната вата и се предлага с различни дебелини и стойности на изолация. Тя обикновено се класифицира в класовете на топлопроводимост (WLS) от 032 до 040. Тези класове се основават на коефициента на топлопроводност W/m*K, но дават закръглена и опростена стойност. Например материал, който има коефициент на топлопроводност 0,00315 W/m*K, се класифицира в WLS 032. Колкото по-ниска е тази стойност, толкова по-добра е изолационната способност.

Mинералната вата се продава предимно като филц или като изолационeн панел. Разликата обаче е незначителна. Изолационният панел е малко по-стабилен, но иначе има сходни изолационни свойства.

Тя е сравнително по-евтин вариант например от филца, изработен от овча вълна или юта. Минералната вата не е чувствителна към влага. Поне когато влагата може да излезе, тя изсъхва и след това запазва изолационната си способност.

Изолационният материал може да бъде направен от рециклиран материал, например отпадъчно стъкло. Въпреки това потребността от енергия по време на производството е все още много висока.

Разбира се, има и няколко недостатъка

Панелите от дървесни влакна могат да бъдат произведени по по-екологичен начин, но поради това често са по-скъпи. Минералната вата беше проблематична, защото влакната можеха да причинят сърбеж, алергии и дори да бъдат канцерогенни при вдишване. От 2000 г. насам обаче има нови стандарти, така че тези рискове влизат в сила само когато се реновират стари сгради.

Снимки: Bilanol

Може да харесате още...

Izolacii.eu