pixel

Как да идентифицирате влагата в изолацията на покрива?

Hum-ID

Намокрената топлоизолация в покрива е един от най-честите дефекти в енергийно ефективното строителство. За да овладее този проблем, базираната в Берлин компания Hum-ID разработи сензорна система, която може да се използва за определяне съдържанието на влага в изолацията.

Едва от няколко години стана възможно да се проверява покривната изолация за влага, без да се налага отварянето й. Компанията Hum-ID залага на малки сензори. Изолационните панели са оборудвани с RFID чип и могат да се проверяват с ръчен четец и свързано приложение. Това дава възможност да се провери дали изолацията е напоена и има ли вода в покрива. По този начин потенциалните слаби точки могат да бъдат идентифицирани и отстранени навреме. „На почти всеки втори покрив откриваме застояла вода със скенера – често още по време на приемане на строителния обект“, казва Герд Мюлер, управляващ директор на Hum-ID. „За съжаление тази тенденция продължава поради често влошеното качество на продуктите или обработката.“

Hum-ID

Системните проверки на покривите вече се наложиха при обществени и търговски строители. Климатът обаче не е основната мотивация тук. Поддържаният чрез сензори контрол на изолацията е много по-важен като предпазна мярка и гарант за ниски експлоатационни разходи.

Снимки – Hum-ID.

Може да харесате още...

Izolacii.eu