Как да превърнем собствената си фасада в архитектурен шедьовър

Множество изтъкнати философи и творци от древното минало са асоциирали човешкия усет за красота и хармоничен баланс с конкретни геометрични форми и пропорции от заобикалящата среда. В цялото творчество на Да Винчи например, в т.ч. и множество архитектурни шедьоври, са вплетени концепциите за „Златното сечение“ и „Божествената пропорция“. Именно тази геометрична хармония кара древните гърци и римляни да придават на сградите перфектна детайлност и неповторима изящност, станала основа за множество архитектурни стилове впоследствие.

Многообразието от различни направления във фасадния дизайн и индивидуалното оформление на екстериора на една сграда с подходящи геометрични форми и елементи и до днес си остават ефективно решение за постигане на една уникална визия. Всеки е ставал свидетел на изящните гипсови или мраморни скулптури, форми, фигури и елементи по фасадите на заобикалящите ни сгради. Но ако допреди години този трудоемък процес, изискващ трудно планиране и сериозни вложения, е бил единственият възможен начин за постигане на желаната детайлност и придаване на уникален стил и внушение на една фасада, то днес нейното претворяване е далеч по-лесна задача.

Архитектурни профили и фасадни елементи от Марисан

Оформлението на една фасада в типичен архитектурен стил, придаването на желания релеф и аристократично излъчване никога не е било по-приятно. Създадени от природосъобразни суровини и материали, фасадните решения на Марисан гарантират уникалност във всякакви форми и размери. Силно диверсифицираното продуктово портфолио предоставя избор от редица различни фасадни елементи от EPS и PU, между които:
Корнизни, рамкови, линейни, первазни и подпрозоречни профили – за умело акцентиране върху най-специфичните участъци от фасадата, носители на нейния уникален стил и архитектурен почерк;
Профили с рустикални канали – лесно и ефективно решение за постигане на уникалната визия, присъща за рустикалните фасади от емблематични архитектурни стилове в миналото;
Пиластри, колони и полуколони, капители и базиси – умелото съчетание на този тип архитектурни детайли гарантира пресъздаване на достолепието на редица традиционни сгради от изминали епохи върху всяка една фасада в съвременната урбанистична или извънградска среда;
Фронтони, арки и сводове, ключови камъни – ефективно решение за умело акцентиране върху възлови архитектурни компоненти като врати, прозорци и другите отвори в стените, придаващи запомнящо се излъчване в типичен аристократичен стил;
Ъглови камъни – макар и често подценяван, ефектът на ъгловите камъни върху фасадата на една сграда е неизмерим, тъй като спомага за плавния преход между отделните страни на сградата, трансформирайки традиционния облик на всеки един ъгъл;
Декоративни подпори и орнаменти – възлов щрих в подчертаването на типичния архитектурен стил на сградата, орнаментите и подпорите често биват украсявани с различни фигури и форми, придаващи забележителна детайлност;
Балюстради, декоративни парапети и шапки – един от тези акценти в дизайна на една фасада, които придават чувството за масивност и солидно излъчване на на сградата;
Декоративен сайдинг – едно от най-популярните решения на запад, позволяващо изпълнение на фасадата в професионална имитация на дървена облицовка;

Богатото портфолио от готови решения на Марисан съдържа всичко нужно за абсолютно точното пресъздаване на всеки един архитектурен шедьовър и пренасянето му върху вашата фасада.

Всеки би признал обаче, че са малко хората, обичащи да им бъдат налагани рамки. Възхищавайки се на една фасада, всеки може да изпита чувството, че има и какво от себе си да вложи в нея – този малък щрих, който ще ѝ придаде гарантирана уникалност.  За всички тези хора Марисан предлага изработка на архитектурни профили и фасадни детайли по индивидуален проект.

Щриховайте идеята си, а ние ще я изработим

Ако идейният проект за желаната фасада е уникален по своята същност и се нуждае от цялостна персонализация, то с индивидуалния подход на Марисан, това не би било никакъв проблем. Всяко едно желание, дори и най-специфичните и нетрадиционни геометрични форми и елементи, могат да бъдат превърнати в реалност. Работата по индивидуална заявка позволява бързо и лесно пресъздаване на всеки един идеен проект, без значение от неговата сложност.

Материалът на профилите

Изградени от свръх леки материали – EPS или PU, архитектурните детайли предоставят изцяло съответстващ аналог на масивните гипсови и мраморни елементи, познати от различни архитектурни стилове. За разлика от тях обаче, те са далеч по-щадящи за сградата. Противно на олекотената си структура, благодарение на полимерното финишно покритие, фасадните профили притежават особена здравина и устойчивост. Освен, че не се влияят от стареене, температурни промени или влага, архитектурните детайли се характеризират с особено издръжливост на механичен натиск и агресори от външната среда. Благодарение на всичко това, фасадата може да бъде изпълнена в множество различни вариации, без това да влияе върху нейната функционална стабилност.

Част от предимствата на материала:
– Ударо- и водоустойчивост;
– Особена здравина и висока плътност;
– Дълготрайност и резистентност към стареене;
– Ниско тегло и удобство при полагане;
– Възможност за рециклиране.

Лесен монтаж и богата гама от цветове за вашата фасада

Екстериорните профили на Марисан се отличават със своя особено лесен и бърз монтаж. Само с помощта на подходящо монтажно лепило, детайлите биват фиксирани надеждно и стабилно, гарантирайки тяхната неподатливост на структурни напрежения и движения в основата.

След монтаж, фасадните детайли могат да бъдат боядисвани в широка гама от цветове. По този начин, всеки един е способен да придаде желаното цветово внушение на елементите, интегрирайки ги изцяло в общата идея на фасадата. Благодарение на материала, от който са направени, екстериорните профили на Марисан запазват цветовата си наситеност и перфектното визуално внушение за дълъг период от време.

Ефектният резултат от декорирането на архитектурните профили става възможен, чрез професионалните екстериорни бои от серията Термофлекс® – Термофлекс® Super Elastic и Термофлекс® релефна фасадна боя. Благодарение на тях, декоративните елементи и фасадата на сградата могат да засияят във всеки един нюанс, който пожелаете. Безграничните възможности за дизайн позволяват всякакви експерименти, а неповторимият краен резултат е изцяло гарантиран.

Архитектурните профили, в комбинация с аксесоарите за монтаж и декориране, затварят системата за фасаден дизайн на Марисан, предоставяйки всичко нужно за лесното и креативно претворяване на всеки един интериор.

Вдъхновяващи фасади от нашето портфолио

Най-доброто огледало, формиращо реалната представа относно практическото приложение, надеждното качество и визуалния ефект от изпълнението на сградите с архитектурни детайли и фасадни профили, са нашите завършени проекти. Портфолиото от референтни обекти съдържа в себе си, както обществени и сгради-паметници на културата, така и еднофамилни къщи и ваканционни комплекси.

С тяхна помощ, всеки получава пълния потенциал да се върне назад в годините и да оформим фасадите до последния, най-фин детайл, било то с цел точна реконструкция, допълнение или обновления спрямо конкретен архитектурен стил.

За допълнителна техническа или търговска информация, моля посетете официалния интернет сайт или корпоративния блог.

Вижте също...