pixel

Как и защо бе саниран лицея „Пол Херо“ в Гап

Romain Jamot Architecture

Град Гап се намира в югоизточната част на Франция в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг. За да се намали драстично високата консумация на енергия, сградата беше санирана с акцен върху този показател. В хода на планирането от страна на бюрото Romain Jamot Architecture беше подобрена също и достъпността. Входната зона бе реорганизирана с оглед на сигурността.

Фасада със стоманена конструкция.

Енергийната ефективност на съществуващите сгради беше подобрена чрез мащабен външен ремонт. В допълнение към обновяването на изолацията бяха взети мерки за топлинна защита на фасадите през лятото. Пред външните стени на горните етажи бе окачена сива стоманена конструкция. Към хоризонталните слънцезащитни ламели от сиво боядисано дърво бе окачен бежов текстилен екран. Облицовката на фасадата отзад е направена от светъл на цвят метал. На приземния етаж е избрана облицовка от сив фиброцимент.

Romain Jamot Architecture

Пасивната топлоизолация се използва и в новата входна сграда. Щанцова метална облицовка ограничава откритото пространство и предпазва от пряка слънчева светлина, като в същото време позволява на филтрираната светлина да прониква във вътрешността. Рампи посредничат между различните нива и позволяват безпрепятствен достъп. Класните стаи, училищната библиотека, ресторантът, административните офиси и помещения за настаняване са разположени на първия и втория етаж.

Romain Jamot Architecture

В хода на санирането се използваха предимно здрави и устойчиви строителни и изолационни материали. Стоманобетонните външни стени на горните етажи бяха изолирани отвън с 24 см дървесна вата. За да се сведат до минимум топлинните мостове в областта на бетонните издатини, те бяха покрити с 10 см каменна вата. Фасадна конструкция тип завеса, която е вентилирана отзад, служи за облицовка. В зоните на приземния етаж съществуващата изолация от каменна вата бе подсилена с допълнителна изолация от същия материал.

Romain Jamot Architecture

Двускатните покриви тип „студен покрив“ са изградени от комбинирана стоманена и дървена конструкция. На бетонния таван е монтирана продухана изолация от дървесни влакна с дебелина 42 см. Покривите на библиотеката, ресторанта и гимназията са обновени с 21 см изолация от дървесни влакна, 4 см каменна вата и допълнителна външна изолация с дебелина 5 см. Резултатът от ремонта е драстично намаляване на потреблението на енергия с над 50 процента.

Romain Jamot Architecture

Може да харесате още...