pixel

Какво да очакваме от избора за нов главен архитект

До часове трябва да стане ясно дали Влади Калинов или Здравко Здравков ще бъдат избрани за нов главен архитект на София или позицията ще остане празна още няколко месеца, докато Столична община направи нов конкурс.

Двамата архитекти единствени преминаха през всички етапи на двумесечното състезание. В началото се включиха общо 13 кандидати, но двама – германецът Юрген Порш и 76-годишният преподавател от „Нов български университет“ доц. д-р. Петър Чавов бяха отстранени още по документи. Останалите 11 архитекти разказаха някои от идеите си за градоустройството на София един-единствен път при не особено голям граждански интерес, а след това се потопиха в тайните етапи от конкурса, където бяха оценявани три пъти – по документи, за защита на концепциите си и на интервю с общи въпроси за управленческия им капацитет.

Кой ще заеме поста на Петър Диков след неговото оттегляне през февруари трябва да стане ясно днес, когато общината обяви резултатите от сложните сметки на оценките на всички 13 членове на журито във всички етапи на състезанието, умножени по коефициент. Който от двамата архитекти получи по-висока оценка, която да е над изискуемия минимум, ще стане новият главен архитект на столицата.

Ако нито един от двамата не успее да събере нужния брой точки, процедурата ще бъде прекратена, а кметът трябва да насрочи нов конкурс. Възможно е това да стане чак през есента, а дотогава на позицията на остане изпълняващата длъжността в момента арх. Бойка Къдрева.

Какво трябва да знаем за бъдещия главен архитект

Решението на журито ще е особено важно поне по няколко причини. Първо, в последните месеци от управлението на Петър Диков и след неговото напускане стана пределно ясно, че Направление „Архитектура и градоустройство“ в Столична община в момента не работи добре нито за бизнеса, който иска бързи и прозрачни процедури за строителство, нито за гражданите, които искат гласът им да бъде чут при взимането на важни решения за облика на техния град. Всички негативи от това, разбира се, се фокусираха върху фигурата на главния архитект. Който и да застане на мястото на Петър Диков ще трябва да се справи с тези свръхизисквания.

Така стигаме и до второто важно изискване – новият главен архитект вече ще трябва да е добър медиатор, за да може да работи добре и с бизнеса, и с гражданите. Тази роля повече няма как да е чисто административна, макар и любимото извинение за всички гафове и всяко недоволство в последните години да беше, че правомощията на главния архитект са ограничени по закон.

За бъдещия главен архитект е особено важно и с какъв екип ще работи. В концепциите на повечето кандидати на хартия бяха разписани идеи за създаването на работещ експертно-консултативен съвет, който да има истинска роля при взимането на решения за столицата. За да се случи промяна в начина, по който е организиран градът, решенията на НАГ ще трябва да бъдат подкрепени и с много повече „наука“. За целта кандидатите обещават и ново и работещо звено за градски анализи и изследвания. Важно е дали и как спечелилият кандидат ще спази тези планове.

Какви са вариантите
Според двама независими източници на „Капитал“, които следят отблизо процедурата за избор на наследник на Петър Диков, до последно са възможни всякакви обрати, включително и нито Здравков, нито Калинов да бъдат избрани. Затова решихме да разгледаме положителните и отрицателните страни на всяко от възможните решения на журито.

gradat.bg

Може да харесате още...