Какво представляват боите от кал?

Falu-Red

Ако търсите екологично, но трайно покритие за вашата дървена фасада шведската боя от кал е правилният избор.

Какво представляват боите от кал?

Ленено масло, цветни пигменти, пшенично или ръжено брашно и малко вода – това са съставките, с които се смесва традиционната боя от кал. Калните бои не съдържат разтворители. За да предпазва дървото по-трайно, към боята се добавят естествени консерванти като силициев диоксид или железен витриол.

Без тези добавки калните бои не биха били толкова устойчиви на вятър, сняг, дъжд и слънце в продължение на десет до дванадесет години. Въпреки консервантите, матовият цвят е много екологичен, лесен за обработка, отворен и пропусклив за пара и влага. Освен това калните бои са много плътни.

Откъде идват боите?

Калните бои са създадени през 16 век в Швеция. По-конкретно, в общността на Фалун. Там е имало медна мина и хората си задавали въпроса какво да правят със слоевете скала и пръст, които покриват медта? Находчиви умове смесват пръстта със свързващ агент и така се ражда калната боя – в буквалния смисъл на думата. Боята обаче съдържа олово и цинк и в началото тя се предлага само в познатото ни днес шведско червено.

Falu-Red

Какво е шведското червено?

Falu Red, познато още като шведско червено е кръстено на мястото, откъдето произхождат калните бои. Става дума за онова привлекателно и излъчващо уют червено, с което и днес скандинавците боядисват вили, плевни или навеси. Това червено в комбинация с белите рамки на прозорците предизвиква у нас уютно усещане за празник в страната на Астрид Линдгрен. Днес Falu Red е сертифицирана екологична боя. Тя е най-честият избор и се предлага със и без съдържание на олово.

В какви нюанси се предлагат днес калните бои?

Повечето нюанси се движат в естествения спектър и изразяват връзката между хората и околната среда. Можете да избирате за фасадата си без притеснение различни цветове: бял, синьо-сив, жълт, горски зелен, оранжево-червен, черен, кафяв – всички те са доста силни.

Единствено изборът на бял цвят не е препоръчителен. Порестата текстура на боята, абсорбирането на фини прахови частици и времето ще направят фасадата на къщата ви сива само след няколко години.

Falu-Red

Кое дърво мога да боядисам с кална боя?

Дървесината не трябва да бъде рендосана, а грубо нарязана и напълно необработена. Боровите, смърчовите и сребърните ели са най-добри.

Прозорците, оградите и вратите, или така наречените контактни зони, не трябва да се боядисват с кална боя.  Ако докоснете контактните повърхности, тя може да залепне по ръцете ви. Не бива да използвате боя с кал и за боядисване на стените си на закрито. Боите с креда, силикатни бои или казеинови бои са много по-подходящи като екологични алтернативи.

Може да харесате още...