pixel

Какво представляват дишащите покривни мембрани?


При толкова широк избор от покривни мембрани е възможно да бъдат объркани различните видове. Терминът „дишаща“ мембрана често е неразбран. Ник Кинг, регионален мениджър в Klober, отделя фактите от измислиците за дишащото изолационно покривно покритие.

Покривните мембрани са бариери, монтирани под покривното покритие, за да се намали ефекта на вятъра. Те осигуряват вторична защита срещу доведени от вятъра капки дъжд и сняг. Най-често срещаните видове покривни мембрани попадат в две категории: дишаща и недишаща. И двата вида са пречка за неочаквани течове на вода, но имат различия.

В стремежа да се постигне по-висока енергийна ефективност, новите сгради стават все по-херметични и са изложени на все по-голям риск от конденз. Като негово противодействие е наложително на покрива да бъде инсталирана адекватна вентилация за извеждане на влагата.

Дишащите мембрани позволяват водните пари да бъдат извеждани по-свободно. В резултат на това, масово се предполага, че не се налага инсталирането на отделна система за вентилация в пространството над изолационната мебрана. Терминът „дишаща“ логично се асоциира с вентилация и поради това често установяваме, че сградите с дишащи покривни мебрани не разполагат с допълнителни системи за вентилация. Това обаче не се препоръчва. Хубаво е при всички случаи да се използват традиционните системи за вентилация в билото на покрива и стрехите. Те увеличават въздушния поток през покривното пространство, което прави практически невъзможно образуването на конденз на покрива.

Покривните мембрани, които са най-дишащи, са разработени чрез обширни тестове и иновации през годините. Например, всички мембрани на Klober преминават серия от строги тестове, като се използва специално оборудване за потвърждаване на декларираните показатели. Klober подчертава устойчивостта с тестове за стареене, предназначени да гарантират, че мембраната ще продължи да се представя добре в бъдеще. Въпреки, че тези видове мембрани са по-скъпи, тяхната популярност нараства.

Друго основно предимство на дишащите паропропускливи мембрани е, че те са идеални за сложни покривни конструкции. Например, когато има множество прекъсвания в структурата на линията на покрива.

Може да харесате още...