pixel

Къщи кораби във „Форос“

Къщи като древни кораби и кооперации полусфери с потънали в зеленина покриви. Това са част от концепциите на архитектите за бъдещия жилищно-ваканционен комплекс „Форос“ край Бургас. Нестандартните идеи бяха представени в обявения от фирмата инвеститор „Форос дивелъпмънт“ АД конкурс за изработване на концепция за обемно устройствено решение. 8-членно жури оцени и класира най-добрите предложения, а собственикът на „Форос дивелъпмънт“ Тодор Батков връчи на отличените грамоти и раздаде предвидения награден фонд от 50 000 лева. В конкурса участваха общо 15 екипа архитекти от София, Бургас и Варна.

След дълго съвещание журито, в което влизат 4 архитекти, бургаският кмет Димитър Николов, известният археолог Николай Овчаров, изпълнителният директор на „Форос дивелъпмънт“ Иван Касалийски и собственикът на компанията Тодор Батков, прецени да не присъжда първа награда. Причината е, че нито един от проектите не е изпълнил изцяло всички изисквания на техническото задание и спуснатите ограничения, обясни председателят на журито архитект Веселина Илиева. Втора награда и премия от 15 000 лева получи варненската фирма „Архи бриз“ с идеята част от сградите да наподобяват древни кораби. Определени бяха и три трети награди, всяка с премия от по 10 000 лева, на бургаските архитектурни бюра „Атика-Р5 Аркадия“, „Форос 7“ и варненското „Студио Рачеви“.

Журито присъди и една поощрителна награда с премия от 5000 лева за най-оригинално архитектурно решение на столичната фирма „ВД-Арх“. „Нашата идея и амбиция е да изградим един ваканционно-жилищен комплекс, който няма да има аналог по Българското Черноморие.

Той ще бъде с модерна инфраструктура, уникална архитектура и технологии, отговарящи на световните стандарти и качество“, заяви собственикът на „Форос дивелъпмънт“ Тодор Батков. Той подчерта, че конкурсът е бил анонимен и всеки член от журито е оценявал поотделно проектите по критерии философия на концепцията, изпълнение на изискванията на заданието, градоустройствена обвързаност и вписване на архитектурните находки. „Доказателство за прозрачността на конкурса и безпристрастното оценяване е фактът, че варненска фирма спечели приз от жури, съставено основно от бургазлии“, в шеговит стил добави Батков.

Бъдещият жилищно-ваканционен комплекс „Форос“ ще бъде разположен върху близо 400 000 кв. м разгърната застроена площ и в него ще могат да живеят 12-15 000 души. Батков разкри, че до момента в проекта са инвестирани близо 39 млн. евро. А цялостното изграждане на комплекса по предварителни отчети ще струва 200 млн. евро.

standartnews.com

 

Може да харесате още...