pixel

Кметът на ”Младост” уволни архитекта на района

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева освобождава главния архитект на района.
Кметът, експерти и граждани отново се обявиха срещу презастрояването на квартала, за планиране при строителните дейности и за активно участие на гражданите в обсъждането на проектите.

Десислава Иванчева обясни, че главният архитект Весела Тасева е подписала разрешителното за проекта „Гранд Каньон“ на инвеститора „Гаранти – Коза България“, въпреки несъгласието на ръководството на район „Младост“, като се е поддала на натиск на главния архитект на София Здравко Здравков.

Лицето, което се поддава на натиск и не се съобразява с идеята и каузата на живущите в „Младост“, е освободено, посочи Иванчева, цитирана от БТА.

Ивета Вутева от администрацията на „Младост“, посочи, че такъв мегапроект е в ресора на главния архитект на СО Здравко Здравков, а е бил прехвърлен в районната администрация на „Младост“, което не е от неговата юрисдикция.

От община „Младост“ са върнали проекта по компетентност на главния архитект на СО като са посочили, че не разполагат с такъв капацитет от архитекти и инженери, за да могат да излязат с решение.

В четвъртък миналата седмица обаче проектът отново е върнат в район „Младост“ за издаване на разрешително за строежа. Натискът е голям, коментира Ивета Вутева и попита след като всички специалисти в СО са съгласували проекта и той е подписан, на базата на какво не е издадено и разрешителното и защо топката се прехвърля в район „Младост“.

Подложена на този натиск арх. Тасева на следващия ден е издала разрешително за строеж, без знанието на кмета на „Младост“, посочи Вутева. Тя коментира, че проектът не е лош, но мястото му не е в „средата“ на „Младост“.

Проблемът с пътната инфраструктура, ВиК и електрозахранването е много сериозен в „Младост“ и никой не си дава сметка, че постоянното даване на разрешение за такива строежи влошава обстановката в квартала и начина ни на живот, посочи Вутева.

Биляна Петрова, заместник-кмет на „Младост“ по образование и социални дейности отбеляза, че миналата година са издадени над 120 разрешителни за строежи в „Младост“, като дори половината не са започнали, има и още много големи проекти. Тя отбеляза, че в квартала има 19 детски градини, строи се една нова, училищата са 10. По изчисления на община „Младост“, на всеки 100 нови апартамента, в детските градини в квартала ще се необходими 12 места и 16 – в училищата.

Петрова отбеляза необходимостта за планиране на местата в детски градини и училища, преди да се дават разрешителни за строеж, за да могат децата от „Младост“ да учат в квартала си. Нина Иванова, живуща в район „Младост“, изтъкна необходимостта от търсене на позицията на гражданите при реализирането на подобни инвестиционни проекти.

Иванова отбеляза, че не е направено реално обществено обсъждане по проекта „Гранд Каньон“ и коментира, че никой не се интересува от мнението на гражданите, а те искат да участват с предложения и дискусии и да бъдат чути.

dir.bg

 

Може да харесате още...