Кнауф представя предимствата на гипса в строителството

Като глобално ангажирано предприятие, ние в Кнауф сме отговорни за човека, природата и обществото. Суровините за производство на материалите са безвредни и не представляват опасност за здравето и околната среда.

Плоскостите се произвеждат от технически гипс, рециклирана хартия и вода. Разработването на гипсовите находища, за разлика от други суровини, изисква малко площ, а намесата в природата е ограничена във времето и пространството. Още при подготовката за разработване на находището, съвместно с природозащитни дружества се изготвя концепция за по – късното му рекултивиране. Както природният, така и техническият гипс е напълно безопасен от здравословна и екологична гледна точка. Плоскостите на Кнауф са сертифицирани за биологична безопасност от Института по строителна биология в Розенхайм, Германия и имат екологична продуктова декларация от Института по строителство и екология в Берлин.

Предимствата на гипса, като суровина в строителството

Гипсът е минерал, образувал се преди 100 до 200 милиона години при изпаряването на морската вода. Естественият материал се състои от калций, сяра, кислород и вода. Химическата му формула е CaSO4·2H2O. Започва да се прилага в строителството още през Древността.

През далечната 2 600 г. пр.н.е. гипсът е използван в изграждането на легендарната Хеопсова пирамида в Египет, както и на Двореца на Кносос в Крит.

Естественият материал осигурява отлична звукоизолация, противопожарна защита и е лесен за рециклиране. Гипс можем да открием в течните замазки, гипсовите плочи, преградните стени и тавани, гипсовите мазилки… Той присъства във всеки етап от строителството. Продуктите, създадени от него, създават удобен и балансиран климат, имат неутрална миризма, нежни са към човешката кожа и не позволяват развитие на вредни вещества.

Днес сухото строителство е предпочитано заради значителното олекотяване на стените. Това се оказва благоприятно при сеизмична активност. Освен това, по-тънки стени осигуряват повече полезна площ. С употребата на гипсови системи пестим пространство, тегло и време. Гипсовите плоскости гарантират здравословен микроклимат и могат да се използват и във влажни помещения. Освен, че „дишат“, те регулират влажността в помещението по естествен път.

Преградните стени на Кнауф се състоят от фабрично изработени строителни елементи, които се монтират на принципа на сухото строителство. Това ускорява изграждането и осигурява по-добро качество – съвършено плоски повърхности без пукнатини. Плоскостите на Кнауф са подходящи за огнезащита, и благодарение на водата, съдържаща се в гипса (около 3 литра вода в 1 m² на 15 mm плоскост), гарантират противопожарна защита до три часа, в зависимост от системата.

Днес Кнауф е символ на иновативни идеи и висококачествени продукти, ориентирани към бъдещето.

Научете повече за историята на компанията:

За повече информация и безплатна консултация можете да се свържете със специалист на Кнауф България на тел.: 0700 300 03.

Може да харесате още...