Promatect®XS – за защита при пожар

С постоянно нарастващите изисквания за пожаробезопасност, строителите все по-често са изправени пред трудността да намерят решение, което да отговаря на нормативите и да е технически и икономически изгодно. Докато класическият подход за полагане на огненабъбващи бои, не винаги е финансово оправдан, съществуват и решения с мазилкови системи, които от своя страна намалят себестойността на системата като материал, но са далече по-трудоемки за полагане и могат да забавят други процеси на обекта.

Как да решим проблема с пожарозащитата оптимално?

Третият надежден начин са облицовките с плоскости, които, както всички останали системи, трябва да притежават необходимата документация (Становище за допустимост от ГДПБЗН или валидно ЕТО). Вземайки предвид всички възможности Promat осигурява най-добрата система.

Плоскостите Promatect®XS са негорим материал на гипсова основа със стъклени влакна и клас по горимост А1. Благодарение на свойствата си, Promatect®XS гарантират огнеустойчивост от R 15 до R 240. Също така материалът има много добри механични свойства, като удароустойчивост и якост на огъване и натиск.

Promatect®XS има валидно Становище за допустимост 1983 сд-112 от ГДПБЗН, гарантиращо надеждността на защитата. Системата подсигурява както отворени, така и затворени сечения. Ниското собствено тегло и липсата на поддържаща конструкция от допълнителни метални профили правят решението подходящо за пожарозащита на греди и колони, спестявайки време за монтаж и пари за допълнителни елементи.

При средни и високи изисквания (R60 и повече) Promatect®XS дава икономически осезаемо по-изгодното решение в сравнение с набъбващите бои. Също така времето за монтаж е по-кратко и не се влияе от атмосферните условия, а за разлика от мазилковите системи не ограничава останалите дейности на строителната площадка. Като декоративен завършек плоскостите могат да се шпакловат и боядисат.

Promatect®XS се произвежда и предлага с различни дебелини (12,5; 15; 20 и 25 mm. Така се постига ефективна дебелина на системата без излишно оскъпяване, а поради и ниската си обемна плътност решението е идеално при защита на стоманени греди със затруднен достъп.

Технически данни

1. Носеща стоманена греда или колона.
2. Promatect®XS, дебелината на плоскостта е в зависимост от необходимия клас по огнеустойчивост, стойност на Ap/V и проектната температура на стоманата, в съответствие с Еврокод.
3. Крепежни елементи (стоманени скоби, винтове или пирони).
4. Клинове от 1 или 2 парчета Promatect®XS, b≥100 мм, d=20 мм.
5. Снаждане на около 400 мм от всяка страна на колоната.
6. Допълнителни напречни ребра от ивици Promatect®XS, ако височината на сечението е ≥400 мм.
7. Стоманен втулков анкер за захващане в масивни елементи.
8. Стоманен ъгъл.

Документи – становище за допустимост 1983 сд-112.

Поради възможността да се защитават и затворени сечения Promatect®XS намира честа употреба при вторичните конструкции на стени от сандвич панели, където се създава стройна и бърза за монтаж пожарозащита.

За контакти и повече информация – www.promat-see.com.

Може да харесате още...