Комфортна атмосфера плюс изолационен ефект – тайната на Португалия

kork

Отнема девет години, преди корковият дъб да даде първи добив. Това изисква опитни и квалифицирани работници, които внимателно отстраняват кората, без да увреждат дървото. След това кората се подрежда, изсушава и заглажда преди да се обработи допълнително. Португалия е важен износител на корк, повечето коркови дъбове са в Алентежу и Алгарве.

kork

През последните години коркът заема все по-достойно място на сцената на дизайна и все повече мебелите и аксесоари се израбтва от материала, както и стенни и подови покрития, които вече бяха на мода през 70-те и 80-те години. Нищо чудно, защото коркът има много положителни функционални свойства: абсорбира звука, износоустойчив е и много еластичен.

kork

Производител на коркови подови настилки е марката Wicanders, принадлежаща на португалската Amorim Group. Cork Essence са широкоформатни коркови плочки в различни орнаменти и цветове, които са предназначени за плаващ монтаж. Коркът за тази колекция идва от райони с устойчива реколта. Свързан е с плоскост от HDF, има амортизиращ ефект и със своите топлоизолационни свойства осигурява приятна температура на пода. Системата Corklok позволява монтаж без лепило. Корковите плочки Novel Edge Natural се предлагат в къс формат (905×295 мм) и дълъг формат (1220×185 мм).

Може да харесате още...