pixel

Лиляна Павлова: Топ приоритет ни е доизграждането на „Хемус“

Лиляна Павлова: Топ приоритет ни е доизграждането на

Категоричен топ приоритет на правителството е доизграждането на автомагистрала „Хемус“. Това каза регионалният министър Лиляна Павлова в Плевен, където участва в Шестото заседание на Комитета за наблюдение на ОП“Региони в растеж“, което се провежда тези дни в града.

„Търгът за първия участък – от Ябланица до „Боаза“, е вече факт, разглеждат се вече офертите и се надявам съвсем скоро да изберем изпълнителя, който да започне работа по първия участък от 10 км“, посочи Павлова.

По отношение на следващия участък – от „Боаза“ до разклона Плевен-Ловеч и след това продължението до Велико Търново, министърът каза, че там също върви тръжна процедура за избор на проектант, който да направи конкретния технически проект и трасе.

„Ние имаме готови идейния проект и парцеларния план, за да направим отчуждаването на земите и се надявам това да се случи през следващата година, защото ако няма обжалвания, през следващата година ще направим техническото проектиране, със съдействието на областния управител и на кмета на Плевен, за да изберем най-доброто трасе“, допълни тя.

Лиляна Павлова каза още, че е поставена задача на проектантите да намерят такова трасе, с което оптимално да се минимизира, доколкото това е възможно тежката инфраструктура, каквито са виадуктите и тунелите.

„Търсим алтернатива и съм сигурна, че през следващата година ще я намерим, след което веднага ще обявим и процедурата за изпълнители“, каза Павлова.

Министърът каза, че се работи и от обратната страна на магистралата като вече се разглеждат оферти за Белокопитово – Търговище.

„Целта е да строим магистралата от двете страни и да се срещнем някъде при Търново възможно най-скоро – това е нашата амбиция“, заяви Павлова.

dariknews.bg

Може да харесате още...