pixel

Листовете Onduline® Класик – първият вълнообразен покривен материал в света

Onduline

До началото на 90-те години пазарният сектор на покривните материали в България беше доминиран от производителите на азбесто-циментови листове, керемиди и метални листове. Вследствие на установените здравословни рискове, свързани с използването на азбест, азбесто-циментовите листове изгубиха общественото доверие и влиянието си на пазара. От този факт най-голям дял спечелиха производителите на метални покривни листове. Като алтернатива на леките покриви през 1993 г. на българския пазар фирма Ондулин предложи своите продукти, като практически през 90-те години създаде пазар на стоки непознати до тогава в България. Те постепенно спечелиха доверието на архитекти, строители, изпълнители на покривни работи и инвеститори, които започнаха все по-често да търсят алтернатива на познатите материали:

– За първи път Ондулин предложи масово на българския пазар – битумните шиндли Bardoline®.
– За първи път Ондулин предложи на широкия потребител хидроизолационните мембрани на газо-пламъчно залепване Bardoline®.
– Най-успешният продукт на Ондулин, продукт, който направи фирмата световен лидер – вълнообразните листове Onduline® Класик.

Създадена във Франция през 1944 г., Ондулин започва дейността си като пионер в леките композитни покривни и подпокривни материали с листовете Onduline® Класикреволюционен продукт, създаден от основателя на компанията г-н Гастон Громие. Продукт, получил признанието на клиентите и специалистите в цял свят, както и в България. У нас листът Onduline® Класик беше удостоен със златен медал на Международния Есеннен Панаир в гр. Пловдив през 1999 г. Фирма Ондулин беше първата, която предложи покривен материал от такъв тип в България. Onduline CLASSICЗа да се превърне един материал в световен лидер на пазара на леките покривни матерали и да бъде такъв вече над 75 години, трябва да притежава следните доказани качества:

– Вълнообразните листове Onduline® Класик са произведени от екологични материали – от органични и минерални влакна, пресовани при висока температура и налягане, покрити с термореактивни смоли и импрегнирани с битум.
– Те са покривен материал, приложим за покрива на всяка сграда – от малкия навес до големия индустриален покрив.
– Закрепват се лесно и не изискват специални умения и инструменти, което ги прави идеални за работа по принципа “Направи си сам”.
– Икономични са, не се чупят, не се нуждаят от поддръжка, устойчиви са на корозия и температурни колебания.
– Произвеждат се в четири цвята – червен, кафяв, зелен и черен.

Тяхната лекота (само 6,5 кг/ лист) и гъвкавост ги правят идеален материал за ремонт и препокриване на стари покриви, там където не би могло да бъде добавено ново тегло поради конструктивни особености. Този ремонт е ефективен и поради ниските разходи на труд и време.

Onduline

Onduline

След като фирма Ондулин наложи на пазара вълнообразните битумизирани листове Onduline® Класик, естествено се появи и конкуренция. Появиха се алтернативи на листовете, които започнаха да се продават все по-успешно под популярната вече марка, тъй като името Ондулин стана нарицателно за битумни листове – както „Аспирин” и „Ксерокс”. През последните години цените на вълнообразните битумизирани листове започнаха да стават все по-ниски, а предлаганото качество все по-неясно за крайния потребител. Но и днес Ондулин е най-големият световен производител на битумни листове.

С настоящето искаме да запознаем потребителите как да различават оригиналния лист Onduline® Класик:

1. Листът Onduline® Класик е първият в света вълнообразен битумизиран лист. Технологията, по-която се произвежда е патент на фирмата, като подготовката на основата е ноу-хау. Специално разработената еднопластова система при листовете Onduline® изцяло се различава от многопластовата система, използвана от другите производители. При многопластовата система, характерен проблем е възможното разслояване на многопластовият състав под въздействието на влага или топлина.
2. Друго предимство на листовете Onduline® Класик е тяхното оцветяване по време на производствения процес (технология PPHR), което им осигурява дълготрайна устойчивост на цветовете. Този процес е разработен в лабораториите на фирма Ондулин. По време на производствения процес нишките в листа Onduline® се оцветяват преди да се импрегнират с битум, което предотвратява повърхностното лющене на боята.
3. Стандартният вълнообразен профил на листа Onduline® Класик се предлага единствено в размер 200х95 см.
4. Onduline® Класик е цялостна покривна система, която включва освен покривния материал, специални гвоздеи с полиетиленови глави и елементи за цялостното оформяне на всеки покривен детайл. За да се получи най-доброто от листовете Onduline® Класик е изключително важно да се спазват инструкциите за монтаж – правилното подпиране на листовете, в зависимост от наклона на покрива и правилното заковаване на съответните места с необходимото минимално количество специални гвоздеи. Спазването на изискванията е гаранция за безпроблемна експлоатация. Тези изисквания не са универсални за всички вълнообразни битумни листове и всеки производител разработва собствени правила за подпиране и заковавне.
5. Вълнообразните листове Onduline® Класик на битумна основа са с гаранция, че не гният, не корозират и са водонепропускливи за най-малко 15 години. Тази гаранция също не е валидна за всички видове вълнообразни битумни листове и очакванията към тяхната издържливост и дълготрайност не могат да бъдат еднакви.
6. Единствено листовете Onduline® Класик покриват изискванията на Тип 1 по БДС-EN 534 /Европейският стандарт за вълнообразни битумизирани листове/, т.е. отговарят на изискването за дебелина 3,00 мм. Единствено листовете от Тип 1, които са с дебелина 3,00 мм могат да бъдат използвани за трайно влагане в строителството. Всички останали по-евтини листове, които се предлагат, отговарят на изискването за Тип 2 или дебелина 2,4 мм и са преназначени за сезонни и временни постройки. Необходимо е потребителите да бъдат запознати предварително с характеристиките на вълнообразните битумни листове и да не се ръководят при избора си само от по-ниската цена.

Onduline

Onduline

Вълнообразните листове Onduline® Класик могат да се прилагат за оригинални и практични решения за всякакъв тип покриви – както за нови, така и за ремонти, за покриване както на класически така и на авангардни като стил и техническо изпълнение. Леки, екологични, с лесен монтаж и безпроблемна експлоатация листове Onduline® Класик могат да се използват и при оформяне на покриви на допълнителни постройки, козирки, зимни градини, навеси и др. и се вписват в композицията на всяка градина, като й придава неповторимо очарование.

Търсете оригинала!

За повече информация – Ондулин Строителни Материали ООД.

Може да харесате още...