pixel

Местят „Кремиковци“ край Николаево

Огромен супермодерен комбинат за обогатяване на желязна руда и леене на чугун и стомана ще изникне в близките години в южните склонове на Стара планина между градчетата Гурково и Николаево.

Това съобщи пред „Стандарт“ инж. Румен Марков, управител на компанията, която е изготвила мегапроекта и ще го реализира. Бъдещият металургичен гигант ще бъде с капацитет, съизмерим с бившия МК „Кремиковци“ и ще преработва именно желязната руда от голямото находище край столичния кв. Кремиковци, на което компанията ни е концесионер, обясни инж. Марков.

Находището се намира само на 15 км от центъра на София и има достатъчно запаси желязна руда, за да се експлоатира 30 години при високи добиви от 8-8,5 млн. тона годишно, допълни той. При експлоатацията на МК „Кремиковци“ от него са били иззети около 60 млн. т желязна руда, като остава да бъдат добити още над 235 млн. тона руда.

С цел обогатяване на рудата и впоследствие – за леенето на чугун и стомана от нея, ние проучихме около 20 площадки в цяла България, на които бихме могли да изградим модерен комбинат за обогатяване и леене на черни метали, обясни инж. Марков. След дълги анализи се спряхме на терен в района на градовете Гурково и Николаево, Старозагорско, посочи той.

Бъдещият металургичен завод ще бъде изграден на два етапа. Първият ще е само за обогатяване на цялото количество от 8,5 млн. тона добита руда годишно. Индикативната стойност на този етап е 600 млн. евро. Вторият етап предвижда изграждане на мощности за леене на 5 млн. тона чугун и стомана годишно, като инвестицията в него ще е за над 2,5 млрд. евро, посочва изданието.

Може да харесате още...