pixel

Милиони се инвестираха в имоти през 2016 г.

Над 100 000 е броят на реализираните покупко-продажби с недвижими имоти в България през 2016 г. В частни недвижимости през изминалите 12 месеца са вложени 500 млн. EUR. В сравнение с 2015-а се наблюдава значителен ръст в интензивността на търсене, отчита консултантската компания InveStellar.

Средно между 900 EUR/кв.м и 1550 EUR/кв.м са били склонни да плащат купувачите в имоти над среден клас. Акцентът е бил върху придобиването на 2- и 3-стайни жилища на цени около 200 000 EUR, предимно от чуждестранни предприемачи. Комбинацията от висок ръст в търсенето от местни и чуждестранни инвеститори ще доведе до поскъпване на този тип активи през текущата година. 2017-а определено ще бъде вълнуваща за пазара на недвижими имоти в България. Над 8% ще е ръстът в продажбите през първото полугодие, прогнозират анализатори.

През последното тримесечие на 2016 г. покупките с помощта на ипотечен заем са отчели ръст от 23.6% в сравнение със същия период на година по-рано. Покупките със собствен капитал също са се увеличили с 11.8%.

Рекордни нива (25% от сделките) са достигали препродажбите на жилища. Тенденцията ще се засилва, подтикната от ниските лихви по ипотечните заеми. Също така ще се увеличи делът на купувачите, които гледат на вложението в имоти като дългосрочна инвестиция.

„Активността в сектора на недвижимите имоти в България се очаква да даде „летящ старт” на цялата икономика и да определи темповете на нейното развитие до 2020 г.”, коментират от InveStellar.

fakti.bg

Може да харесате още...