pixel

„Младост”, „Център” и „Люлин” най-търсени за покупка на жилище в столицата

Над 100 имота, всеки с начална цена от над 1 милион евро, предлага пазарът на недвижими имоти в София. Част от тях са луксозни къщи в покрайнините на столицата, други са бивши посолства, разположени в центъра на града, трети се причисляват към архитектурните паметници, показва справка на сайта за недвижими имоти imot.bg.

“Допреди половин година изборът на масивни постройки около София на цени над 1 млн. евро бе малък. Сега една от индикациите, че пазарът на недвижими имоти не само се възстановява, но вече отчита и ръст, е луксозният сегмент”, отбелязва Милена Богданова от интернет платформата.

Освен на луксозния сегмент брокери отчитат съживяване на пазара на апартаменти ново и старо строителство. “Младост”, “Център” и “Люлин” са трите най-търсени района в София за покупка на жилище през цялата 2015-а и първите месеци на 2016 г. Това показва проучване на агенция за недвижими имоти “Адрес”, изготвена за “Труд” на база реално сключени сделки.

Кварталите “Дружба”, “Манастирски ливади”, “Овча купел”, “Надежда”, “Лозенец”, “Изток”, “Изгрев” и “Витоша” допълват топ 10 на районите с най-много продажби на жилища.

 

Ако добрата инфраструктура, развитието на метрото, Бизнес парк-София и много търговски вериги са основна притегателна сила за купувачите в четирите части на “Младост”, то конкурентните цени, мащабното развитие на новото строителство и бързите метровръзки с центъра на София правят мегаполиса “Люлин” привлекателен за много жители на столицата с “ограничен бюджет”, коментира маркетинг-мениджърът на компанията Калоян Богданов.

Метрото, ремонтът на булевард “Ломско шосе” и новото лице на района около Централна гара са основните фактори, които превръщат жк “Надежда” в добро място за живеене за друга част от столичани.

От компанията отчитат и 20% ръст на запитванията за сделки в София в първите месеци на 2016 г. в сравнение със същия период на предходната година. Според Богданов раздвижването на активността на пазара на имоти се дължи на редица фактори, сред които падащите лихви по депозити, все по-достъпните ипотечни кредити, отпускани от кредитните институции, конкуренцията между банките и умерения ръст на доходите на населението.

“Цените по квартали в София варират от 700 до 3000 евро и зависят от редица компоненти”, отбелязва Богданов и прогнозира ръст в цените на имотите в София в рамките на 10% през текущата 2016-а в сравнение с 2015-а. По думите му новото строителство ще бъде във фокуса на интереса през тази година, тъй като новите проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите.

trud.bg

Може да харесате още...