pixel

Наемат украинци и молдовци в строителството

Липсата на достатъчно работа ръка доведе до внос на строителни работници от чужбина. Напоследък украински и молдовски строители се трудят по обектите в Бургас.
Това важи особено за фирмите, които работят по програмата за саниране на сградите в града, съобщава „Черноморски фар“.

В момента в Украйна върлува тежка икономическа криза, заради конфликта с Русия. Обезценяването на тяхната валута доведе средната заплата в тази страна до 120-140 евро. Заради това украинците се радват в България на заплати от 800 лева. Същото важи и за Молдова, където заплащането варира от 150 до 180 долара, приравнено към тяхната валута.

В същото време българските работници бягат в държави като Германия, Испания и Англия. В Бургас един заварчик получава между 1000 и 1300 лева. В градовете от Рурския басейн в Германия за същата работа заплащането е около 2800 евро. В Испания парите са около 2000 евро, а във Англия 2400-2600 паунда.

В последната година в Бургас и региона има отново бум на строителството и търсенето на работна ръка в сектора расте. Голяма част от работещите обаче се емигрирали в периода 2009 – 2013 година, когато строителният бранш изживяваше тежка криза. Сега тези хора просто липсват.

В момента един украинец общо работник получава 750 – 800 лева на месец. Майсторите, зидари, фаянсаджии и други вземат по 1200-1300 лева. Кранистите получават по 1400-1500 лева. Според неофициални данни в Бургас работят над 200 чужденци, само по строителните обекти. Техният брой ще нараства с времето.

Очаква се да бъде реализиран и внос на работници и от други бивши съветски републики, като Узбекистан и Таджикистан, дори и от Монголия. Проблемите с тези държави са свързани най-вече се осигуряването на дългосрочни работни визи, както и с техническото оформяна на документите за наемане на работа.

Преди години държавата ползваше солиден човешки ресурс за строителството от Виетнам, по програми за помощ и обмяна на опит между двете страни. Сега обаче тази държава е в много голям подем и работниците там получават конкуренти заплати, в сравнение с българските. В същото време по-голямата част от съседките ни на Балканите също са в по-добро икономическо състояние, а и техните жители предпочитат да работят в Западна Европа.

Така единствените алтернативи в момента са свързани с Украйна и Молдова. Любопитен факт е, че в самата Украйна живеят и над 300 хиляди бесарабски българи, които разбират и говорят напълно поносимо родния език. Това улеснява значително контактите по строителните обекти. Същото важи и за Молдова.

Строителите от чужбина получават от работодателите и допълнителни екстри. По-голямата част от тях ползват квартири и общежития, които се осигуряват от фирмите. Някои получават и безплатен обяд. Става въпрос за суха храна, която се доставя на място по строителните обекти. Вносът на украинци и молдовци се превърна и в доходен бизнес на посредническите фирми, които са се активизирали в последните месеци по отношение на този сегмент от пазара на труда.

В строителството се търсят и кадри с по-висока квалификация, като строителни инженери, техници, експерти, както и мениджъри на обекти. Заплащането  е по-високо и започва от 1600 лева нагоре, в зависимост от позицията, която се заема. През тази година в региона ще се завъртят над 300 милиона лева само в този сектор,което е един солиден ресурс. Парите са както по капиталовите програма на общините и европроекти, така и от частни инвестиции.

В Бургас се строят десетки нови жилищни сгради и няколко бизнес-центрове, а по програмите за саниране се работи по голям брой блокове.

Може да харесате още...