pixel

Топ 3 на фирмите, получили най-много средства от санирането

Две години след старта на Националната програма за енергийна ефективност, която се превърна в емблема на втория мандат на управлението на ГЕРБ, са санирани общо 300 блока от одобрените 2022. Над половината от тях (57%) се намират в 16 градове, а най-много са в Благоевград – 49. За сравнение, в София все още няма обновен нито един блок по тази програма, но пък малки общини като Тервел, Правец, Елхово, Айтос и Гълъбово имат по 6 обновени жилищни сгради.

Това показват данните към края на февруари 2017 г., предоставени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в отговор на въпроси на Mediapool за десетте населени места с най-много санирани блокове и фирмите, които са работили по тях.

Лидер по изплатени средства е малко известната в публичното пространство компания „Строителство и саниране Инженеринг Консулт“ ЕООД с над 6.3 млн. лв. Фирмата е собственост на 25-годишната 5-годишната Елизабет Мариус Урумова, която работи в съдружие с компания, свързана с ДПС. Следваща по получени средства е „ПСГ“ АД, свързвана с бизнесмена политика от ДПС Делян Пеевски, а на трета позиция е хасковската компания „Еко Традекс Груп“.

До момента на трите фирми общо са платени около 17 млн. лв. или около 6% от изразходваните близо 282 млн. лв. за санирането на общо 300 блока. Това е средно по 200 лв./кв.м, което е двойно по-скъпо спрямо обновяването по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Най-високата средна цена за саниране е постигната във Велинград – 288 лв./кв.м, а най-ниска в Кюстендил – 116 лв./кв.м, сочат данните на МРРБ.

Само 20 от обновените 300 блока са подали жалби и сигнали за проблеми след извършването на строителните дейности. Това означава, че около 6% от санираните сгради са дали някакви дефекти. Те трябва да бъдат отстранени за сметка на фирмите изпълнителки, защото имат 5-годишен гаранционен срок.

Има ли концентрация

От предоставените данни и от регистъра за обществените поръчки и Търговския регистър е трудно да се даде еднозначен отговор дали има концентрация на средства в едни и същи фирми. Причината е, че правото да организира търговете за избор на изпълнител бе предоставено на местната власт. Това са 135 общини с общо 2022 жилищни сгради, които до момента са се включили в програмата.

Прегледът на фирмите, спечелили обществените поръчки в градовете с най-много санирани блокове показва, че в масовия случай една фирма или обединение от фирми санира по един блок в дадена община. Това отговаря и на анонса на програмата, че в нея ще участват стотици фирми. Очакванията бяха да се включат 2500 фирми предимно от дребния и средния бизнес, които да спечелят от реализирането на програмата, а освен това да се гарантира, че ремонтът на сградите ще върви и по-бързо.

Прегледът на поръчките показва още, че ако една фирма има няколко блока в една и съща община, изключението е правено за местните лидери на пазара в тази община. Например в Кюстендил местната „Булплан инвест“ е обновила 4 блока, а в Пазарджик „Еко Хидро 90“ – 3 блока.

Има обаче фирми, които санират по няколко сгради в една и съща община и в различни общини, а освен това някои са включени в обединения. Именно те са лидери по изплатени средства към края на февруари 2017 г., а техни собственици са млади и неизвестни за широката публика дами.

Фирма на ГБС, продадена преди години за 1 лев, е лидер по получени средства

На първо място към момента с най-много санирани сгради е дружеството „Строителство и саниране Инженеринг Консулт“ ЕООД. То вече е обновило 7 блока и са му платени над 6.3 млн. лв. с ДДС, според данните на МРРБ. Това е малко над 2.2% от разплатените към изпълнителите до момента общо 282 млн. лв. за 300 блока.

Компанията е санирала блокове в Благоевград, Гълъбово и Пазарджик. Има спечелени поръчки за обновяване на жилищни сгради още в общините Белоградчик, Карлово, Казанлък и Асеновград за над 4.2 млн. лв., които все още не са приключили, според регистъра на обществените поръчки.

Освен това „Строителство и саниране Инженеринг Консулт“ участва и в няколко обединения, с които също е печелило търгове за саниране в различни общините Гълъбово и Велинград.

Фирмата има над 10 – годишна история в строителния бранш. Основана е през април 2005 г. като дъщерно дружество на „ГБС Инженеринг“ с основен предмет на дейност – строителен надзор и оценка за съответствието в инвестиционното проектиране, контрол на строителния процес. Регистрирана е с капитал от 5000 лв.

През април 2009 г. ГБС продава компанията за 1 лв. на Янко Димитров Янков, който до този момент е бил неин управител.

От тогава до днес има още две прехвърляния на собствеността. През 2012 г. неин собственик става Петкана Петрова Николова, а от октомври 2016 г. собственик е 25-годишната Елизабет Мариус Урумова, показва справка в Търговския регистър.

От пролетта на 2009 г., след продажбата на акциите, ГБС няма нищо общо с тази компания, заявиха от „Главболгарстрой“ пред Mediapool.

Справка в Търговския регистър показва, че седалището на фирмата след сделката е сменено от ул.“Дамяница“ 3-5, където е централата на ГБС, на ул. „Кишинев“ в столичния квартал „Лозенец“. Офисът се намира в луксозна нова кооперация. Mediapool се опита да открие Елизабет Урумова, но не успя.

„Строителство и саниране Инженеринг Консулт“ в съдружие с „Топ Хаус“ в обединението „Строителство и саниране“ ДЗЗД печелят една от най-скъпите поръчки за саниране на сграда във Велинград за над 2.2 млн. лв. „Топ Хаус“ е собственост на съпруга и брата на бившата депутатка от ДПС и бивш зам.-министър на екологията Фатме Илияз.

В обединение „Обновяване инженеринг“ – лидерът в санирането „Строителство и саниране Инженеринг Консулт“ е заедно с фирма на общинския съветник от коалиция „Кауза Пловдив“ Цветелин Никифоров Цонковски. Обединението печели поръчка за около 1 млн. лв. за саниране на блок в Гълъбово.

Следващите в топ 3

„ПСГ“ АД също има въведени в експлоатация седем обновени блока, за които е получила над 5.7 млн. лв. с ДДС, според справката от МРРБ. Компанията е изпълнила или изпълнява обекти в Благоевград, Кюстендил, Варна, Стара Загора, Габрово, Ямбол, Казанлък, според регистъра на обществените поръчки.

Фирмата е създадена през 2003 г. като „Проект груп“ с управител Маргарита Донкова, която по това време е 25-годишна и е секретарка на бъдещия депутат от ДПС Делян Пеевски. Чрез „ПСГ“ Пеевски участва в придобиването на зала „Универсиада“, а впоследствие компанията продаде дела си на фирма свързана с КТБ.

От регистъра за обществените поръчки и този на строителната камара става ясно, че „ПСГ“ се е специализирала основно в обновяването на публични и частни сгради, чиито поръчки са в порядъка до 1 млн. лв. Участва и в консорциума, който прави водния цикъл на община Септември.

Според Търговския регистър в момента дружеството официално е собственост на Александър Николов Николов (90%), а останалите 10% са на „Евро Стил Билдинг“ ЕАД, което също е негова собственост.

„Еко Традекс Груп“ АД е обновила до момента шест блока и е получила за това над 4.8 млн. лв. Хасковската фирма е собственост на Тенчо Христов Лилянов, Даниел Руменов Гаргов и Тодорка Иванова Минева.

Компанията е спечелила търгове за обновяване на блокове в общините Харманли, Димитровград, Свиленград, Симеоновград и Любимец, според регистъра на обществените поръчки.

Собствениците на компанията имат разнороден бизнес – от хлебопроизводство през казина до сметосъбирането в Смолян.

Успехът на Благоевград

Сред градовете с няколко обиколки пред останалите е Благоевград с 49 санирани сгради (с акт 16) по данни на МРРБ. Кметът Атанас Камбитов твърди пред БНР, че е изпълнено изцяло обновлението на 109 жилищни сгради. За това „не без самочувствие можем да кажем, че сме лидери в България“, казва Камбигов.

За сравнение втори е Кюстендил с 15 блока, следван от Стара Загора с 13 блока и Пазарджик и Бургас по 12, по данни на МРРБ.

Благоевград изпреварва останалите градове с темпото на работа. Средно обновяването на един блок става за 45 дни, според публикуваните документи в регистъра на обществените поръчки. В други общини срокът е двойно и тройно по-дълъг – 90 – 120 дни.

За да въви по-бързо работата, кметът вързала всеки блок на различна фирма. Единствено „Строителство и саниране Инженеринг Консулт“ ЕООД е имало три обекта, според справката от МРРБ.

Така в Благоевград работят фирми не само от съседните общини, но и от Варна като „СК Варна 2007“ и „Росатом“, която обаче няма нищо общо с руската компания за ядрено оборудване.

Другото, което прави впечатление е, че през ноември 2016 г., когато Павлова обяви, че спира временно програмата за саниране поради изчерпването на парите, Камбитов е подписал договори за избор на изпълнител на около 60 сгради.

Така равносметката към момента за Благоевград е, че за 141 блока има осигурени пари за санирането им, а в листата на чакащите са още 186, по думите на Камбитов.

Неясно бъдеще за програмата

Ако бъде изпълнено санирането на 2022 сгради за 2 млрд. лв. ще се облагодетелстват около 5% от населението (340 750 души) за сметка на всички останали, които ще платим „безплатното саниране“.

Обитателите на още около 4000 жилищни блока, които са подали заявления, но няма осигурено финансиране, ще трябва да чакат решението на следващия кабинет и парламент.

Досега нито една партия в предизборната си програма ясно не е заявила, че ще спре програмата за саниране, с които подхранва надеждите им, че и те ще се класират.

mediapool.bg

Може да харесате още...