pixel

Намалява ли изолацията на дървесни влакна консумацията на газ

Udi Dämmsysteme

В една типична къща от 50-те години на миналия век с еднослойна зидария е станало възможно стъпка по стъпка да се намаляват енергийните нужди в продължение на 20 години – междувременно до почти 70%. Това е постигнато благодарение на опита на базираната в Кемниц компания Udi Dämmsysteme.

В продължение на 20 години потреблението на газ в къщата с площ 168 кв.м постепенно е намаляло от малко под 17 000 kWh годишно до около 5 500 kWh. Това представлява икономия от почти 70%. Една от първите покупки е стандартният вече газов кондензен котел. Същинското енергийно обновяване започва през 1996 г. със соларна термална система, а в началото на 2000 г. къщата получава нов покрив, с битумизирана изолационна плоскост от влакна с дебелина 22 мм. Но това се оказва недостатъчно. Мухълът упорито продължава да се появява на северната фасада.

Собственикът се обръща към Udi Dämmsystemе, които в началото на 90-те години са разработили изолационна система от дървесни влакна (Unger-Diffutherm), върху която може да се полага мазилка.

Дървесните влакна са пропускливи и дишащи и по този начин оптимално регулират влажността в къщата. Изолационните панели UdiFront с дебелина 10 cм са монтирани през 2003 г. на фронтоните в северната и южната част на къщата. На вътрешните стени, граничещи със съседните къщи, е поставен изолационен слой с дебелина 6 см (UdiIN). Ефектът – през 2005 г. потреблението на газ е малко над 9 000 kWh.

Udi Dämmsysteme

Край на образуването на мухъл

„Оттогава насам никога повече не се е образувала плесен, а предварително изчислената U-стойност от 0,30 W/(m²K) е потвърдена“, казва собственикът. През 2005 г. покривът е облицован с 14-сантиметрова плоска изолационна плоча и 6 cм UdiIN. Цялостната структура на изолацията е с обща дебелина 26 cм. Това води до още по-голям спад на потреблението на газ. През 2007 г. стойността е около 8000 kWh. През 2010 г. кондензационният котел е заменен с модел с модулиращ режим, което води до допълнително намаляване на потреблението. През лятото изолационните панели предпазват от прекомерно високи температури, като акумулират дневната топлина. Топлината прониква във вътрешността на къщата едва през втората половина на нощта.

От 2005 г. нататък радиаторите постепенно са заменени с глинено стенно отопление. Днес къщата има потребление на газ от 5500 kWh годишно. Влажността вътре е постоянна и здравословна, от 50 до 60 процента, а отоплението работи само от ноември до март. На дневен ред  е инсталирането на термопомпа.

Снимки: Udi Dämmsysteme

Може да харесате още...