pixel

Насоки за правилно боядисване

boyadisvane

Изберете точната боя

Дори в малките железарски магазини има почти безкраен избор на бои. Това е, защото пазарът предлага цветни, прозрачни и специални лакове от различни производители.

Достатъчно е да познавате само два вида лак, за да намерите бързо подходящия продукт. Това са: разреждащи се дисперсионни лакове (напр. акрилен лак на водна основа) и неразреждащи се във вода бои от синтетична смола (напр. алкидни лакове с терпентин.)

Как да боядисвате правилно?

Независимо какво искате да боядисате, в какъв цвят и с каква степен на блясък, можете да използвате водоразреждаща се боя или такава на основата на летливи разтворители. Това се отнася както за бои, така и за прозрачен или защитен лак, ефектни покрития, спрей лак и специални лакове за улуци, кухни или защита от ръжда.

Боядисване с акрилен лак

Най-популярните бои на водна основа са акрилните бои. Това са лакове на базата на дисперсия. Малки частици като цветни пигменти се задържат във водата с помощта на различни добавки. Има и варианти, подсилени с полиуретан (PU акрилни лакове), подходящи за външна употреба или по-често използвани повърхности.

boyadisvane

Акрилният лак на водна основа е с ниско съдържание на замърсители и слаб мирис, тъй като разтворителят, който съдържа, е почти само вода. Той изсъхва бързо чрез изпаряване на водата, без никакви токсични миризми и вредни за здравето разтворители. Въпреки това отнема много време, докато боята наистина е напълно изсъхнала. Тъй като съхне от горе надолу, той е сух на допир, но целият слой е все още еластичен и чувствителен. Затова правилното боядисване с акрилна боя изисква повече време за съхнене, отколкото изглежда че е необходимо.

Боядисване с лак от синтетична смола

Боите от синтетична смола, които не могат да се разреждат с вода, съдържат летлив разтворител – обикновено терпентин или бял спирт. Най-добър е лакът от алкидна смола. Този вид се е доказал като професионална боя и все още се използва от специализираните компании днес, тъй като тече и прилепва по-добре от повечето бои на водна основа. С нея може да се рисува върху особено твърди, гладки, красиви и износоустойчиви повърхности. По този начин професионалистите създават перфектните боядисани повърхности, за които лаиците обикновено само мечтаят.

Боите с алкидна смола обаче изсъхват по-дълго време. За разлика от тези на водна основа, те изсъхват от долу нагоре и продължават да изпаряват разтворителите дълго след обработката. За да почистите инструментите и да премахнете петна от боя, ви трябват и отровни и запалими разредители или терпентин. Ако искате да направите всичко както трябва, е необходимо да носите всеки използван парцал за почистване в мобилната станция за опасни отпадъци или центъра за рециклиране.

boyadisvane

Поради тези причини боите от синтетична смола са станали доста непопулярни сред много любители и майстори, особено за боядисване на закрито или в жилищни помещения. Съвременните бои на водна основа са добра алтернатива на силно миришещата класика. Нещо, което мнозина дори не знаят – на пазара отдавна има разтворими във вода бои от алкидна смола. Боите от синтетична смола непрекъснато се разработват. В дългосрочен план боите на основата на разтворители намаляват. Наред с други фактори, причина за това е и все по-строгата регулация на VOC (силно летливи органични съединения като разтворители и разредители) от ЕС.

Може да харесате още...