pixel

Naturhus – уникален метод за изолация на сгради

Семейство, живеещо в близост до Стокхолм, Швеция  е използвало нестандартен метод за изолация на дома си, обграждайки старата си къща с оранжерия от 4-мм еднослойно стъкло.

За първи път тази идея е предложена от шведския архитект Bengt Warne през 1970 г. и е наречена Naturhus („Naturehousing“). Собствениците, Marie Granmar и Charles Sacilotto, са били вдъхновени от работата на архитекта, и построяват своя собствена версия на Naturhus преди няколко години. Оранжерията, построена около къщата е на стойност около $ 84 000 щатски долара.
 

Първоначалната идея  за Naturhus е била дом, който да се счита за един вид „слънчев колектор“, където цикличният характер на природните потоците да се използва за производство на електроенергия, пречистване на водите, въздуха и компост в скандинавския климат.

Къщата на Marie Granmar и Charles Sacilotto следва същите принципи: те построяват своя собствена система за пречистване на отпадъчни води, която разделя отпадъците, след това се филтрира с помощта на растенията и след това се отвежда в градината.
 

Оранжерията удължава летния сезон, позволява отглеждането на средиземноморски растения, например смокини, както и намалява разходите за отопление. Стъкленият покрив дава възможност да се  прекарва повече време на слънце през годината.

Може да харесате още...